Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

4 mei 2019

Gastblog | zuinig met eten

Gastblog | zuinig met eten

Ik ben een liefhebber van koken met restjes. Het is zuinig qua geld, het is lui (geen boodschappen doen) en het gaat voedselverspilling tegen. Onlangs had ik 3 dagen vrij en was alleen thuis, omdat ik mij ging storten op het studeren voor een tentamen eind die week. Een blik in koelkast/vriezer/keukenkastje deed al vermoeden dat ik qua avondeten die dagen prima door zou komen. En zelfs qua brood en beleg etc. zou ik niks tekort komen. Dus lekker geen boodschappen gedaan. En heerlijk gegeten!

Dag 1, vriendlief had kort daarvoor voor zichzelf pasta gekookt met bolognesesaus. Een portie daarvan was in de vriezer terecht gekomen. Simpel dus, een beetje pasta erbij ( altijd in huis) en er was ook nog geraspte kaas. Heerlijk.

Dag 2, ik had nog een beetje miniasperges in de koelkast, een restje sla, een stukje komkommer. Verder heb ik altijd tomaat in huis, en dressing. Een restje ontbijtspek (ooit gekocht met 35% want bijna over datum sticker en in de vriezer gestopt) , het laatste beetje  uit een ooit gratis opgehaald pak farfalle en mijn maaltijd was compleet. Dit resulteerde in restjesverwerking x2 want de maaltijdsalade was zo flink, dat ik het niet op kreeg. Volgende dag dus ook voor de lunch gegeten.

Dag 3, de komkommer was niet opgegaan de dag ervoor, en in de vriezer lag nog een kleine portie rendang, en een portie dahl. Dat samen met rijst (ook altijd in huis), klaar. En wederom, waarschijnlijk vanwege de stevige lunch van pastasalade;-) kreeg ik het niet op. De rest meegenomen naar werk de volgende dag.

Zelfs qua drankjes heb ik aan restjesverwerking kunnen doen. Met een kwart fles witte wijn die ik nog vond in de koelkast, en een half blik bier. Ja, een half blik bier;-) Van mijn vriend heb ik de truc geleerd om als je een blikje bier niet opkrijgt, er een boterhamzakje overheen te doen en dit vast te klemmen met een elastiek. Dan is het zeker de volgende dag, en meestal ook nog wel de dag erna prima te drinken.


Om makkelijk met restjes te kunnen kopen heb ik wel altijd bepaalde dingen in huis, zoals ui, tomaat, ei, pasta, rijst, verse knoflook, allerlei soorten linzen/spliterwten en parmezaan. Daarmee kom je al een heel eind. Verder ligt de vriezer meestal wel redelijk vol met (in de aanbieding) gekocht biologisch vlees. Ik speur altijd naar die 35% kortingsstickers. Vleeswaren haal ik eerst uit de verpakking en rol ze per plakje op voor ze de vriezer in gaan. Makkelijk wanneer je een deel ervan wil gebruiken. Ook gehakt en kip portionneer ik eerst in 1 persoonsporties.
En voor wie het weten wil, hoezo haal je gratis een pak farfale op? Door mijn bonuskaart van de AH te registreren. Dan krijg je via de mail persoonlijke aanbiedingen, deels gebaseerd op je koopgedrag, deels aanbiedingen in de sfeer van "wil je dit ook eens proberen", en heel af en toe kun je gratis iets ophalen. Meestal wil een merk dan om een of andere reden zichzelf promoten. In dit geval vierde het merk Barilla een jubileum.

Ook zuinig en tegen voedselverspilling, de app TooGoodToGo. Winkels in je omgeving bieden spullen aan die anders waarschijnlijk in de vuilnisbak zouden belanden, tegen gereduceerde prijs. Ik heb er zelf nog geen gebruik van gemaakt, maar een collega van mij is onlangs naar een bakker gegaan en heeft daar voor 4 euro 3 keer een half brood, 12 verschillende soorten bollen, 2 pistolets en 2 kaascroissants kunnen ophalen. Je moet via de app het pakketje dat je wil halen reserveren en betalen, en moet het dan binnen een bepaalde tijdspanne ophalen. En je weet dus niet van te voren wat er precies in zit. Ik vind het een mooi initiatief. Oh, en dat tentamen waarop ik mij in die 3 restjes dagen gestort heb, dat heb ik gehaald!

Deze gastblog is geschreven door Saskia, 1 x per 2 weken schrijft Saskia een gastblog op zaterdag. 

Nog meer tips over hoe zuinig te zijn met eten?

  1. Je hebt al veel genoemd. Misschien nog de tip om groennte afval die bij het schoonmaken overblijft in te vriezen en als er kilo is er basissoep van te maken, half uurtje koken met bouillonblokje en dan de staafmixer erdoor. Ook gekookte restje doe ik dat mee

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken