Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

18 mei 2019

Gastblog | Mijn plusje ook in rook op?

Gastblog | Mijn plusje ook in rook op?

Het heeft veel mensen bezig gehouden de laatste maanden. Gaan we er nou wel of niet op vooruit door de belastinghervormingen van kabinet Rutte. Ook zuinigeman zelf schreef er al over. Over het algemeen waren we niet hoopvol met zn allen, over de positieve koopkrachtcijfers.

En niet onterecht blijkt nu, want vandaag bracht de Telegraaf het nieuws in het stuk, dat het Centraal Planbureau de koopkracht opnieuw gaat berekenen. Omdat het dus inderdaad erg tegen blijkt te vallen.

Ik heb even iets langer gewacht om het uit te rekenen. Ik had nog niet alle nieuwe beschikkingen binnen zoals waterschap, watergeld en gecombineerde aanslag. Nu is bijna alles binnen behalve het waterschap. Die zijn altijd vrij laat. Ik had wel zin eraan te beginnen, in de ijdele hoop dat ik toch een positief bedrag onder de streep zou zien en dus mijn spaarbedrag iets op zou kunnen hogen. Dus ik ben gaan rekenen en laat het waterschap maar even buiten beschouwing.

Het is lastig vergelijken met een wat wisselend salaris, door de onregelmatigheidstoeslag die ik krijg wegens wisselende diensten. Daarnaast is dankzij CAO onderhandelingen mijn salaris per 1 januari iets gestegen. En dat wil ik niet meerekenen, want die verhoging heb ik niet aan het kabinet te danken. Ik heb uiteindelijk maar gekeken naar de bruto/netto verhouding in 2 redelijk gemiddelde maanden qua salaris, welk percentage houd ik over van mijn bruto salaris? November vorig jaar was dat 71,34 %. Februari 2019 is dat 72,26 %.  Omgerekend naar euro’s is dat 26,57. Laten we zeggen dat ik door de belastinghervormingen 27 euro meer overhoud per maand.

Dan mijn lasten. Watergeld stijgt 1,36, mijn maandelijkse belastingteruggaaf daalt met 18 euro, energie is 8 euro gestegen vooruitlopend op stijgende kosten komend jaar (los van of ik meer of minder gebruik), de gecombineerde aanslag steeg 4 euro, als ik puur basisziektekostenverzekering vergelijk stijgt die met 3 euro. ( mijn premie steeg nog meer omdat ik een aanvullende verzekering heb genomen maar dat tel ik niet mee, want dat is mijn persoonlijke keus) Gemiddeld gaf ik de laatste 4 maanden zo'n 260 per maand aan boodschappen/toiletartikelen uit. Door de btw stijging neemt dat toe met zo'n 8 euro. Afijn we zien nu al, dit loopt niet goed af. Nog even exclusief het waterschap, en ik verwacht daar ook wel een stijging, kom ik uit op het volgende:

Lastenverlaging over salaris: 27 euro
Verhoging vaste lasten: 42 euro.
Verlies: 15 euro.

Helaas pindakaas. Ik zal het overleven, maar toch jammer dat erg vaak blijkt dat de positieve verwachtingen van een kabinet, in de praktijk niet terecht blijken. En dan hebben we nog de berichten over de loonontwikkeling die erg achterblijft bij de economische groei. Het overstijgt zelfs niet de inflatie. Werkgevers vinden het dus niet nodig ondanks krapte op de arbeidsmarkt, hun werknemers meer salaris te bieden. Hierover schreef RTL nieuws, volgens het Centraal Bureau van de Statistiek een vreemd verschijnsel.Vind ik ook.  

Waarom zouden werkgevers zich zo opstellen in een tijd van grote krapte?

Deze gastblog is geschreven door Saskia, 1 x per 2 weken schrijft Saskia een gastblog op zaterdag.  
 1. Je moet eigenlijk niet kijken naar wat je nu maandelijks uitbetaald krijgt, maar straks, in lente 2020, naar wat je uiteindelijk aan inkomstenbelasting hebt moeten betalen over 2019, en dus ook hoeveel geld er van je salaris uiteindelijk overblijft voor jezelf (je netto inkomen).

  Dat is natuurlijk nog wel ver in de toekomst, maar wie weet kun je er tegen april 2020 eens een post over schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens. Dit soort berekeningen zijn lastig te maken obv belasting voorschotten van een enkele salaris strook.

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken