Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

28 november 2018

Single zijn kost veel meer geld dan samen zijn

Single zijn kost veel meer geld dan samen zijn

Als je singel bent heb je meer kosten dan als je samenwonend bent met iemand. Singles besteden meer dan de helft van hun geld aan eerste levensbehoeften. Daar schrijft de telegraaf afgelopen maandag over.

Ik moet zeggen dat het wel klopt! 3 jaar en 2 maanden geleden was ik zelf jaren lang single. Als single kon ik minder sparen en was ik veel geld kwijt aan vaste lasten.
Als je kijkt naar de kosten van vrijgezellen, lijkt het een klein wonder dat zij nog geld over hebben voor leuke dingen. Alle kosten die een ander kan delen, komen op één bordje terecht. Bron: telegraaf

Denk maar eens aan vaste lasten zoals energie als je nu je woonkamer verwarmt voor 1 of 2 personen de kosten zijn hetzelfde, alleen als je met twee personen bent kan je de kosten aan vaste lasten samen delen. Volgens het CBS is het leven van een Nederlandse alleenstaande zo’n 20% duurder uit dan het leven voor iemand in een tweepersoonshuishouden.

Weinig sparen
Als single hou je dus minder geld over. Zelf kon ik bijna tot niets sparen per maand en was ik blij dat ik 25 euro kon sparen. Als single gaf ik ook veel geld uit aan uitgaan zoals: concerten, musicals en naar clubs te gaan. Paar keer per jaar op vakantie. En voor je het weet heb je al single geld te kort. En bouwde ik in al die jaren als single schulden op. Maar in de randstad wonen is ook veel duurder dan op het platteland. En waar woonde ik toen ik single was? in de randstad.

Bij lokale lasten is de rekening al helemaal voor alleenstaanden. Veel gemeenten maken enkel een onderscheid tussen eenpersoonshuishoudens en de rest. Die eerste betalen gemiddeld €200 aan afvalstoffenheffing. Woon je met meer, dan vraagt de gemeente maar €53 extra.


Samenwonen is samen delen
Bij het samenwonen hebben wij alle vaste lasten gedeeld. Door minder geld uit te geven aan vaste lasten, houden vriendlief en ik allebei geld over. Vriendlief is minder gaan werken, ik ben minder gaan werken, de schulden zijn zoveel mogelijk afgelost, op de hypotheek en studieschuld na, en de spaar rekening groeit elke maand. Als single is het dus veel moeilijker om geld over te houden, of je moet wel een hele goede baan hebben om alleen goed rond te komen.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook hoe je zelf met je geld omgaat en de afgelopen 3 jaar en 2 maanden heb ik dat uiteraard geleerd doordat ik een spaarzame vriend hebt.

Wat vind jij? Ben je als single duurder uit? Is het eerlijk dat je als single voor allerlei zaken duurder uit bent?
 1. Tuurlijk ben ik alleen duurder uit.
  Ik ben zelf verhuisd nadat de kinderen uit huis waren. Van een ruime eengezinswoning met vier kamers naar een kleine woning. Dat scheelt al een boel. Mensen vonden dat maar gek, je gaat toch niet kleiner wonen, maar eerlijk gezegd vind ik dit nog steeds groot.Plus dat ik het eerlijker vind dat een (groot) gezin in een grote woning woont. Mijn broertje begon zijn wooncarrière in een gesplitste eengezinswoning, beneden woonde een oude dame, hij woonde boven(beiden zelfstandig, met eigen keukentje en badkamer)Ik vond dat een mooie oplossing voor grote huizen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is zeker een mooie oplossing, en ook gelijk handig met het oog op inbraak e.d. (de woning is meer bewoond op die manier).

  Belastingen is ook heftig. Toen mijn vader net was overleden, en ik alle zaken voor mijn moeder moet regelen, viel me op hoe ongelooflijk meer zij in heer eentje moest gaan betalen (met veel minder pensioen+aow dan toen zij samen waren) tov de vorige belastingaangiften - bizar gewoon.

  Dat gezegd hebbende - meerdere keren per jaar met vakantie en veel uitgaan, prima, maar dan is niet kunnen sparen een keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, dit is geen nieuws voor mij, ik woon al mijn hele volwassen leven alleen... Ik kan gelukkig rondkomen van een (grote) parttime baan, maar ik schrik wel elke maand van de huur die ik betaal - dat is VEEL t.o.v. mijn inkomen, vakanties zijn duurder - tegenwoordig rekenen zelfs veel campings al dubbele prijzen voor alleenstaanden, de krant, energie, belastingen, ga maar even door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op vakantie betaalde ik ook vaak meer als single. Mijn kamer koste 1000 euro en voor 2 personen 1200 euro. Waar ik mij ook altijd verbaasd hebt is dat gemeentelijke belastingen zoals rioolheffing en afvalstoffen heffingen niet eerlijk worden gedeeld door het aantal personen van een huishouden. Zo werken gemeenten alleen met alleenstaand of meer dan 2 personen. En een alleenstaand iemand betaalt veel meer.

   Verwijderen
 4. Dat is ook mijn ervaring.
  Alleen wonen is inderdaad duur! Je betaalt relatief meer voor gemeentelijke heffingen, voor energie. Het koken van een warme maaltijd voor 1 persoon kost net zo veel als voor meer personen.
  Geen voordeur delen, geen kosten delen. Daar komt het op neer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klopt inderdaad ja. En een 'eenverdiener' betaalt ook nog eens veel meer belasting aan de staat dan een tweeverdiener, dus niet alleen gemeentelijke belastingen zijn duurder. Ook qua voedsel is een single altijd duurder uit. Op vakantie ga ik niet eens, alleen al vanwege de toeslag voor een eenpersoonskamer. Daarnaast is vakantiegeld altijd welkom voor extra dingen.
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik meende toch echt dat ik gister een bericht had getypt, maar zie hem niet staan.

  Binnenkort ga ik weer samen wonen, maar het kost ons geld. Wij zijn als alleenstaande goedkoper uit en ja beiden gewoon een huis, baan etc.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken