Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

25 augustus 2018

Gastblog | Hoe de rijken leven

Gastblog | Hoe de rijken leven

Heel af en toe kijk ik op een commerciële zender naar het programma "hoe de rijken leven".  Af en toe hebben ze bij die zender een bevlieging geloof ik en wordt er een rits uit de kast getrokken en achter elkaar uitgezonden. 

Je kunt ze ook terug zien als je daar het juiste abonnement voor hebt. Maar dat vind ik het niet waard. Laatst kwam het ter sprake, tijdens een etentje met een paar ex collega's. We hadden het over hoe zielig we zijn in de zorg (niet helemaal serieus;-) en hoe verschillend we allen met ons geld omgaan, en van het een kwam het ander. Ik keek alweer een tijd geleden voor het laatst, maar het is mij goed bijgebleven.

Met enige regelmaat vond ik het allemaal vrij bizar. Wat natuurlijk ook wel een beetje de opzet is. Mensen die een hele hofhouding hadden, de manier waarop rijke mensen vakantie vieren, even de wereld om in je eigen jet voor de beste croissants, een paar weken iemand inhuren speciaal om je kind zindelijk te maken. Van dat laatste had ik echt nog nooit gehoord!


Eén voorbeeld stak voor mij met kop en schouders boven alles uit.  Een aflevering die  ging over superjachten, de grootste superjachten van de wereld en hoeveel je daarvoor moet betalen. Een hele speciale superjachtenmakelaar deed een boekje open. Een superjacht kost, als je een beetje mee wil tellen, rustig tegen de 300 miljoen euro. Maar daarmee begint het pas. Het ding moet natuurlijk ook onderhouden worden, en je hebt personeel nodig, brandstof, lig kosten etc. Denk maar gerust 5 miljoen per jaar minimaal. Dat is natuurlijk wisselgeld voor iemand die om te beginnen de 300 miljoen had om zo'n drijvend gevaarte aan te schaffen. Ik was behoorlijk onder de indruk. Ik kan niet helder krijgen hoeveel geld iemand dan moet hebben. Ik neem aan dat je niet "maar" een miljard op de bank hebt staan als je zo'n besluit neemt. Dan zijn de verhoudingen financieel een beetje zoek denk ik. Maar hoeveel dan wel? En hoe kom je daaraan?

Grappig detail, er is natuurlijk altijd iemand die het grootste superjacht van de wereld heeft. Ik hoop dat die persoon zich ervan bewust is dat hij of zij daarvan moet genieten zolang het kan, want er is een ware "wie heeft het grootste superjacht" wedstrijd. Keeping up with the Joneses in het mega kwadraat. Gelukkig voor de nr 1 duurt het even voor de concurrent zo'n boot (of is het een schip?) in elkaar heeft gezet, maar dan ben je dus ook geheid gezakt naar plaats 2.


Het meest bijzondere vond ik eigenlijk nog wel hoe die jachten worden gebruikt. Vaak schijnt er niet eens echt mee gevaren te worden. Als de eigenaar al überhaupt aanwezig is, ligt hij vaak gewoon op een ligplek die een paar duizend euro per nacht kost. Denk Monaco of iets anders frivools. Alles wat nodig is wordt gebracht en de eigenaar leeft op zijn eigen continentje. Het kwam wat nutteloos op mij over.

Het grappige resultaat van al het vertoon van die onvoorstelbare luxe, was dat ik die mensen eigenlijk niet kon benijden. Daar ben ik vast niet bijzonder in. Maar van te voren had ik dat ook niet echt zien aankomen, toen ik deze programma's voor het eerst ging kijken. Heel rijk zijn, willen we dat niet allemaal als we eerlijk zijn? Ik verwachtte wat afgunst te gaan voelen en ik herinner mij nog dat ik twijfelde of het wel een goed idee was te gaan kijken. Maar dit staat zo ver van mij af dat ik er gewoon niks mee kan. Dus wellicht is het een normale reactie om dat dan af te wijzen. "Zo bizar, nee dat hoeft niet van mij".

Beter ook, want zo rijk ga ik in dit leven toch niet meer worden.

Deze gastblog is geschreven door Saskia, 1 x per 2 weken schrijft Saskia een gastblog op zaterdag.  
  1. Zo'n kijkje in het leven van de stinkend rijken lijkt me ook wel leuk. Gewoon om eens te zien hoe zij leven.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken