Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

12 mei 2018

Incassobrief op de mat? Niks doen is geen optie

Incassobrief op de mat? Niks doen is geen optie

Als je schulden maakt, kun je in een ‘incassotraject’ komen. Veel jongeren weten niet precies hoe een incassotraject werkt, waardoor ze niet reageren op de brieven die ze stapsgewijs bezorgd krijgen. Hierdoor maken jongeren onbewust extra schulden. 

Het is altijd verstandig om te reageren en te proberen om een betalingsregeling te treffen. Niks doen is geen optie.

Wat als je niets doet?
Het is natuurlijk al mis gegaan als het incassotraject start. Het incassotraject start met aanmaningen (brieven). Het incassotraject kost minimaal € 40,- en dat kan oplopen tot wel € 100,-

Als je niet reageert op incassobrieven, komt uiteindelijk de deurwaarder. De eerste brief van de deurwaarder kost je al veel geld, maar als je hier niet op reageert komt hij langs en dan kost het nog meer. De bedragen hangen af van de hoogte van de schuld.


Bij overheidsschulden heeft de deurwaarder meteen een dwangbevel bij zich en kan hij beslag leggen op je spullen. Als je hier niet op reageert, krijgt je een dagvaarding. Die is vaak meer dan 80 euro. Als je hier op reageert, dan wordt de mogelijkheid aangeboden om een regeling te treffen. Doe je dit niet, dan volgt er een zitting.

De zitting kost rond de 300 euro. Als je hier niet aanwezig bent, wordt er zonder jou een vonnis geveld en krijg je het vonnis per post. Ook hier zijn weer kosten aan verbonden. Het hele traject kan zover oplopen dat ze beslag leggen op je spullen om je te dwingen te betalen. Ze kunnen ook beslag leggen op je salaris of uitkering en op je bank- en spaarrekening.


Wat kan je beter gaan doen?
Blijf je post openmaken.
Financiële problemen verdwijnen niet uit zichzelf.

Staat er een deurwaarder voor de deur? Dat is niet leuk, maar doe wel open. Ga in gesprek met de deurwaarder en probeer een betaalregeling te treffen.

Orden je post. Plan hier één keer per week een half uurtje voor.
Zoek hulp als je er niet uit komt.

Heb jij wel eens te maken gehad met een incassobrief of deurwaarder?
 1. Twee jaar achterstand inhalen als penningmeester op een jachthaven. Mensen die nog nooit gehoord hebben van de bekende zin ‘dan verkoop je toch gewoon je boot’.

  €40 is het minimum bedrag.
  Dan is het 15% tot een bedrag van 2500
  En daarboven nog iets,

  Gisteravond belde een oud lid dat ze woensdag naar de rechter moet komen. Dat ze niet eerder als voorschot moeten betalen.


  Er liggen boten aan de ketting. Niet leuk, maar wel noodzaak. Recht van retentie heet dat.

  Het gaat om de betalingsmoraal. Niets meer, niets minder. De een heeft dat meer dan de ander.

  De ergste huidige leden en wanbetalers zijn zo gewend aan schulden, dat het hun totaal niet boeit.
  Sommigen zijn grof naar mij toe.
  Ik ben een vrijwilliger en lod, en doe dit werk gratis. Dat vergeten ze wel eens.
  Ik blijf altijd beleefd, maar herinner hen er wel aan.

  De meesten betalen goed, maar wat een werk heb ik aan die sukkels, die denken dat ze mij met zoveel werk belasten en beroerd mogen behandelen.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken