Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

6 januari 2018

Bloggers die ik ook volg (7)

Bloggers die ik ook volg (7)

Regelmatig kom ik blogs tegen die ik ga volgen en toevoeg op de de linker kant van Zuinigeman, onder het kopje Mijn lijst met blogs.

Aan deze lijst zijn onderstaande bloggers toegevoegd. Het zijn vooral bloggers die bloggen over geld, besparen, bezuinigen, financiële onafhankelijkheid en eerder stoppen met werken.

Hieronder worden een aantal bloggers uitgelicht die ik volg.

http://www.porterenee.nl/
www.porterenee.nl
Renée, journaliste, die per ongeluk geobsedeerd raakte door personal finance, of tewel door geld.  Die nu ze 32 is pas ziet dat geld vrijheid betekent. En die sindsdien spaart als een gek, belegt en aflost om one day financieel onafhankelijkheid te zijn.

Ik ben gek op erover praten, het sparen, het beleggen. Nu vind je me raar, zeker? Je bent niet de enige. Ik ben al zo vaak voor gek verklaard. Toen ik vertelde dat mijn lief en ik een ton wilden sparen voor het kopen van een eigen huis (gelukt, trouwens!) Toen ik vertelde dat we onszelf een boodschappenbudget op hadden gelegd (blijft lastig.) Toen ik vertelde dat we door middel van beleggingen aan een vermogen bouwen (work in progress). Ik hoorde: ‘Onzin!’ ‘Belachelijk!’ ‘Overdreven gedoe.’ Ik hoorde het allemaal. En ik vind het prima. Laat anderen maar lachen. Ik weet.. wie het laatst lacht, lacht het best.

We kunnen wel blijven doen als geld niet belangrijk is, maar dat is natuurlijk bullshit. Met geld moet je bezig zijn, er bewust mee omgaan. Dan kan het in plaats van beperkend, juist bevrijdend werken. Hoe? Dat ontdek ik graag samen met iedereen die meeleest. Welkom op porterenee.nl, waar we onbeschaamd over geld praten.

http://www.indefruitboomgaard.nl/blog/
www.indefruitboomgaard.nl/blog/ 
Wij zijn geïnteresseerd in financiële vrijheid. Nou, eigenlijk in vrijheid, maar om dat te bereiken heb je financiële middelen nodig. Vandaar onze interesse in financiële vrijheid. In 2011 zijn we begonnen met een spaarplannetje voor een eventuele hypotheekrenteverhoging in 2015; het jaar dat onze hypotheek-rentevasteperiode af zou lopen. Dat spaarplannetje is een beetje uit de hand gelopen.

In de beginperiode van ons spaarplan zagen we hoe houdbaar een goede baan is. We zagen mensen in onze omgeving hun baan verliezen en de grootste moeite hebben met het vinden van een nieuwe baan. We zagen ook hoeveel impact dat had. We realiseerden ons dat we niet in die situatie wilden komen. We wilden niet zo afhankelijk zijn.

Tegelijkertijd steeg bij Merel de onvrede over onze situatie. Voor haar kwam er een diagnose en gedoe bij. Joost werkt hard en Merel zit thuis. Het besef dat we onze pensioenleeftijd niet samen gaan halen gaf stof tot nadenken. Wat willen we? Wat vinden we belangrijk? In 2015 maakte Joost gebruik van de mogelijkheid om een sabbatical te nemen en waren we 4 maanden samen vrij.

In de loop van de jaren is het besef dat een goede zak met geld veel mogelijkheden biedt, steeds sterker geworden. Ons spaarplannetje werd vervangen door het grote huis-aflos-plan aangezien de hypotheek aflossen een makkelijke manier was om ons spaarpotje te stallen. Inmiddels is ons huis verkocht en staan we in de startblokken om ons nieuwe huisje te laten bouwen. Hypotheekvrij hopen we. Of dat gaat lukken weten we volgend jaar.

Op uitgavegebied stelden we ons afgelopen jaren steeds maar weer de vraag ‘Waar worden we gelukkig van? Kopen of niet?’. En steeds schoven we weer een stukje verder op; we stelden ons uitgavenpatroon elke keer een klein beetje naar beneden bij. Het is vreselijk moeilijk om een uitgave van een paar tientjes te vergelijken met vrije tijd in de verre toekomst, maar toch is het wat ons betreft absoluut de moeite waard. Ook wij zijn begonnen met een hoge hypotheek. Dan lijkt elke besparing een druppel op de gloeiende plaat, maar desondanks zijn al die druppeltjes toch al een behoorlijke plas geworden.

Wat de toekomst gaat brengen weten we niet. Vooralsnog focussen we ons op de bouw van ons huisje in Oosterwold en de aanleg van onze fruitboomgaard. Zodra we verhuisd zijn, zullen we op uitgavegebied een enorme stap maken. De huur die we nu maandelijks betalen komt dan te vervallen. En aangezien we inmiddels leven volgens het principe: ‘wat er niet uitgaat, hoeft ook niet binnen te komen’ maken we volgend jaar dus weer een stap richting meer financiële vrijheid.
  1. Wat een leuke tips, deze staan sinds kort ook op mijn leeslijstje! Nu nog achter de schermen, maar straks hopelijk ook mooi op de site!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een beetje late reactie, maar wat leuk dat je ons noemt! Dank je wel daarvoor.
    En wij volgen jou natuurlijk ook. Met veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken