Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

1 november 2017

Nieuwe hypotheek regels in 2018

Nieuwe hypotheek regels in 2018

Over 2 maanden is het jaar 2017 voorbij. Wij hebben in september 2017 nog een huis gekocht en mochten nog 101% lenen voor een hypotheek.Hierbij moesten wij al rekening houden met kosten koper en bijkomende kosten. En moesten wij al duizenden euro's eigen geld inbrengen voor een hypotheek. Volgens mij wordt het steeds moeilijker om een woning te kopen.

In 2018 geleden er nieuwe regels omtrent een hypotheek. Hieronder een opsomming van de nieuwe regels.

Maximale hoogte hypotheek ten opzichte van de waarde van uw koophuis Hoeveel huiseigenaren kunnen lenen, hangt onder andere af van de waarde van het koophuis. In 2017 kunnen huiseigenaren een hypotheek afsluiten tot 101% van de waarde van het huis. Vanaf 2018 wordt dit 100%. In 2012 was het zelfs nog 106%. Meer lenen dan het huis waard is kan dan niet meer. Overige kosten, zoals advies-, notaris of taxatiekosten, zijn niet meer mee te financieren uit de hypotheek.

Maximale hoogte hypotheek ten opzichte van uw inkomen
Naast de waarde van het koophuis gelden regels over de maximale hoogte van de hypotheek ten opzichte van het inkomen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert de overheid hoeveel inkomen er maximaal aan hypotheeklasten kan worden besteed. Dit maximum wordt ieder jaar opnieuw bekeken en is wettelijk vastgelegd.

De maximumhoogte van de hypotheek hangt verder af van het rentepercentage en de rentevastperiode. Dit is de periode die met de hypotheekverstrekker is afgesproken waarbinnen de rente niet verandert.

Hogere lening ten opzichte van inkomen mogelijk bij energiebesparende maatregelen
Huiseigenaren die € 33.000 of meer bruto per jaar verdienen kunnen ten opzichte van het inkomen meer lenen als zij:

- Een energiezuinige woning kopen. - In hun woning energiebesparende maatregelen treffen met de hypotheek. Zoals zonnepanelen, dakisolatie of warmtepompen.
- Het maximale extra leenbedrag is € 9.000.

Hogere hypotheek voor tweeverdieners
Tweeverdieners kunnen sinds 1 januari 2017 iets meer geld lenen voor de aankoop van een huis. Bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag telt voor tweeverdieners het 2e inkomen zwaarder mee. Tweeverdieners mogen die inkomens alleen nooit volledig bij elkaar optellen, de gedachte daarachter is dat als een van beide zonder werk komt te zitten, dit niet meteen tot betalingsproblemen leidt.

Vanaf 1 januari 2018 gaat het maximale hypotheekbedrag voor tweeverdieners verder omhoog. Het 2e inkomen telt dan voor 70% mee. Dat is nu nog 60%. De 70% wordt berekend van het laagste inkomen van een stel.

Afgezien van de ruimere mogelijkheden voor tweeverdieners, geldt voor de meeste inkomenscategorieën dezelfde leencapaciteit. Wel zullen veel mensen meer kunnen lenen als zij meer gaan verdienen.

Verschil maximale hypotheek 2017 en 2018
Stel: je wilt een hypotheek van 100.000 euro. Wat mag je dan maximaal lenen?

In 2017 mag je 101% lenen. Je maximale hypotheek komt neer op 100.000 + 1.000 = 101.000 euro. Met de 1 % extra kun je de kosten koper (deels) financieren.

In 2018 leen je nog maar 100% van de woningwaarde of koopsom: 100.000 euro. De kosten koper moet je vanaf nu volledig uit eigen zak betalen.
  1. Ik vind het fijn dat het tweede inkomen wat meer mee geteld gaat worden, hopelijk word het voor ons dan iets makkelijker om een passende hypotheek te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken