Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

30 mei 2017

Zes geboden voor financiële onafhankelijkheid

Zes geboden voor financiële onafhankelijkheid

Afgelopen zaterdag las ik in de Volkskrant een artikel over zo wordt je financieel vrij. In dit artikel hadden ze ook over de Zes geboden voor financiële onafhankelijkheid. Dit artikel spreekt mij zeer aan, want Zuinigeman is daar ook mee bezig.

Zes geboden voor financiële onafhankelijkheid 
1. Ontschulden
Betaal een eventuele hypotheek zo veel mogelijk af, ga desnoods kleiner wonen en vergeet ook niet eventuele andere kredieten, zoals bij Wehkamp.

2. Maak een plan
Haal het financiële lek boven water door al uw uitgaven in kaart te brengen. Sites als wijzeringeldzaken.nl/ rekenhulpen/zelf-sparen-voor-je-pensioen helpen je uitrekenen hoeveel je vervolgens moet sparen voor jouw doel.

3. Leef beneden je stand
Room met een automatische overboeking richting spaarrekening je salaris af.

4. Dring de vaste lasten terug 
Wie isoleert, zonnepanelen op het dak legt of het tv-abonnement de deur uit doet, bespaart dubbel. Je houdt nu elke maand meer over én hebt straks minder geld nodig om van rond te komen.

5. Houd het simpel
Probeer dicht bij je werk te wonen, dat scheelt tijd, brandstof en afhaalmaaltijden. Stop met het uitbesteden van je leven, van schoonmaker tot kant-en-klare kinderfeestjes.

6. Ga financieel vasten
Dwing jezelf aan het einde van elke maand een paar dagen nul euro uit te geven. Ideaal om de restjes in de koelkast weg te werken.

Bron: volkskrant

In hoeverre staat Zuinigeman op dit moment met deze zes geboden, want ik zie namelijk wel overeenkomsten. Hieronder alvast mijn opsomming van financiële onafhankelijkheid.

1. Ontschulden
Bij het kopen van mijn eerste en huidige huis had ik een aantal wensen, een benedenwoning of gezinswoning met tuin in een stad. Benedenwoning met tuin in een stad geworden met een lage hypotheek van 65.500 euro. Voor dat ik een hypotheek kreeg heb ik de Wehkamp schuld afbetaald. Vorige maand heb ik mijn Rabo HuisVoordeelKrediet afbetaald.

2. Maak een plan
Alle uitgaves houdt ik bij in een Excel bestand tot de cent nauwkeurig kan ik zien waar het geld heen gaat.

3. Leef beneden je stand
25% van mijn inkomsten word gespaard via een automatische overboeking als mijn salaris gestort wordt. Als mijn schulden minder worden kan ook meer sparen en gaat deze 25% omhoog.

4. Dring de vaste lasten terug 
Enkel glas is vervangen voor HR++ glas dit scheel namelijk stookkosten. Door middel van verplicht sparen via de VVE is dit betaald. Overstappen naar een goedkopere internet provider en goedkoper televisie kijken. Minder de warmtepompdroger gebruiken zodat dit energie bespaart en de was buiten hangen. Overgestapt naar een andere mobiele provider. Een stukje eigen windmolen en daardoor eigen energie opwekken door middel van winddelen.

5. Houd het simpel
Dichter bij huis werken dat is nog een grote wens. Door al het reizen per trein naar mijn huidige werk kost dit veel geld en tijd!

6. Ga financieel vasten
Er zijn soms dagen dat wij helemaal geen geld uitgeven. En met de restjes uit de koelkast weer een maaltijd maken.
  1. Mooi te zien hoe je bezig bent!

    Als je het hele artikel wilt lezen zonder je gegevens achter te laten bij de Volkskrant, dan kan dat hier: https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/financieel-vrij/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ik altijd prettig vind is maar eens per week boodschappen doen en een maaltijdijst voor de week maken. Zo koop je bewust en je leert steeds beter plannen, bv de sla eerst eten en later in de week kool(omdat je die langer kan bewaren)Eind van de week afsluiten met een restjessoep zoals linzensoep, of met kliekjes opmaken.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken