Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

9 april 2017

Leifruit appelbomen in de stadstuin

Leifruit appelbomen in de stadstuin

Vorige jaar rond deze tijd heb ik 2 leifruit appelbomen  halfstam gekocht.  Een Elstar appelboom en een Malus domestica James Grieve appelboom. Normaal gesproken heb ik helemaal niets met tuinieren.

Maar met de jaren vindt ik het steeds leuker. Ook het idee om uit eigen stadstuin te gaan eten spreekt mij heel erg aan. Deze appelbomen staan bij de schuur daar komt namelijk de zon de hele ochtend en zo is er minder inkijk van de buren als de boom gaat groeien en bloeien. Volgens de gebruiksaanwijzing: Een lei-fruitboom heeft maar weinig ruimte nodig. Hij staat het beste op een zonnige plek tegen bijvoorbeeld een muur of een schutting. Hoe zonniger, hoe beter de vruchten rijpen. 


Vorige week is de tuin verbouwd en staan de 2 leifruit appelbomen in een stenen border. En nu komen er knopjes voor de bloesem en hopelijk groeien er ook appels aan. Heb verder niet veel verstand van appelbomen. Maar ik vindt het een mooi gezicht dat er roze knoppen groeien in de boom.

 Dit is de Malus domestica James Grieve leifruit boom. James Grieve is een appel met een zachtzure smaak en goed aroma. Enig minpuntje aan de appel is het broze karakter. Eenmaal geplukt is voorzichtigheid geboden. Mede hierdoor is de appel uit supermarktassortiment verdwenen. James Grieve rijpt vaak al in augustus en is daarmee redelijk vroeg.

Dit is de Elstar leifruit boom. Malus domestica 'Elstar' heeft een geel/hardrode vrucht. De Elstar is één van de meest gebruikte appels in Nederland.

De roze knoppen zijn alleen in de James Grieve appel boom, deze appelboom is een vroege boom. Aan de Elstar appelboom zijn nog geen knoppen voor de bloesem te bekennen. Zie foto hieronder.


Maar ik geniet hier echt van. En zo langzamer hand wordt de stadstuin steeds mooier. En dat je er uit kan eten is mooi meegenomen.

Bovenstaande foto is vorig jaar gemaakt toen ik net deze lei fruit appelbomen geplaatst had. Een Lei-fruitboom heeft horizontaal geleide hoofdtakken. Het is mogelijk dat nog niet alle etages van de leiboom meteen volgroeid zijn. Met bindbuis houdt ik de takjes aan de bamboestok, zodat de fruitboom mooi blijft groeien.

De komende tijd houdt ik jullie op de hoogte als er appels gaan groeien aan deze appelbomen.

Hebben jullie ervaringen of tips voor appel bomen?
  1. Ervaring met appelbomen heb ik niet.
    Ik ben benieuwd wat de opbrengst zal worden.
    Ziet er mooi uit met die bloesem.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken