Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

23 februari 2017

Zonder studieschuld geen opleiding

Zonder studieschuld geen opleiding

Op dit moment heb ik nog een studieschuld bij de IB Groep DUO, Dienst Uitvoering Onderwijs. Zonder deze studie schuld had ik nooit kunnen studeren. Mijn ouders hadden een zeer laag inkomen. Ook de eigen bijdrage die de DUO vroeg aan ouders konden mijn ouders mij niet geven.

Een horeca-assistent MBO 1 opleiding heb ik behaald in 2006 en Basiskok MBO 2 opleiding heb ik behaald in 2008. Tijdens deze opleidingen woonde ik nog thuis. Deze opleidingen werden volledig vergoed door de overheid.

In 2008 begonnen met de opleiding voor verzorgende IG en ik woonde thuis en kreeg een thuiswonende studie financiering.

In 2011 ben ik op mijn zelf gaan wonen en ondertussen was ik nog bezig met mijn Verzorgende IG MBO 3 opleiding.  En het jaar dat ik op mijzelf ging wonen in een flatje op de twee de verdieping met 3 slaapkamer. Hele luxe als je nog studeert. Maar ik had een huurprijs van 280 euro per maand en daarvoor ga ik niet op kamers. Appartement had geen lift, enkel glas, gas kachel heb ik toen zelf moeten kopen.

Ik kreeg namelijk een uitwonende studiefinanciering en een aanvullende beurs. En ik werkte in het weekend in de thuiszorg. Deze opleiding heb ik behaald in juli 2012. Gelijk daarna kreeg ik een jaar contract van 28 uur in de thuiszorg waar ik al stage liep en vakantiewerk deed enkele jaren. Ik kon in 2012 een hoger contract krijgen maar dit wilde ik niet 28 uur was prima. Ik was inmiddels gewend om niet teveel geld te hebben. September 2013 kreeg ik een vastcontract van 28 uur op mijn huidige werkplek.

Zonder deze opleidingen en de overheid had ik nooit zover gekomen.

Sinds mei 2015 tot nu toe ben ik in opleiding voor verpleegkundige, een MBO 4 opleiding. Deze wordt betaald door mijn werkgever. Deze opleiding had ik ook niet zelf kunnen betalen.

Uiteindelijk heb ik nu nog een studieschuld die ik 2011 en 2012 heb opgebouwd. Vorig jaar ben ik al verplicht  met terug betalen van de studieschuld.

(afbeelding via DUO)

Mijn huidige schuldsaldo is op dit moment € 3.433,89 in dit betaal ik terug in 60 maanden. Rente percentage van 0,6%. Eerst ga ik mijn andere schuld afbetalen.

Hebben jullie een studieschuld op dit moment of een studieschuld gehad? 

 1. Studie is duur. Ik hoop dat je je schuld af kunt lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In een heel ver verleden heb ik ook een studieschuld gehad. In 10 jaar maandelijks afgelost. De laatste termijnen zijn toen kwijtgescholden omdat ik zo keurig betaald had.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik studeerde in de jaren tachtig en kreeg ruim 600 euro studiefinanciering per maand. Wat een luxe. Mijn ouders vulden aan. Dus ik heb erg geboft destijds.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb geen studieschuld opgebouwd. Ik had het geluk dat mijn ouders de studie betaalde en daarvan heb ik nog steeds profijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben een late instromer...maar wel zonder studieschuld gelukkig. Mijn opleidingen deed ik terwijl ik werkte en leerde tegelijk, drie dagen werken en een dag school, de baas betaalde voor de opleiding.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dankzij 3 bijbanen in mijn laatste studie jaar en wat hulp van mijn ouders (betaalde college geld en boeken) ben ik er uiteindelijk zonder DUO kleerscheuren vanaf gekomen. Was niet altijd even makkelijk, maar wel blij dat ik dit gedaan heb.
  Sterkte met het aflossen van de studieschuld.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken