Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

3 mei 2020

De portemonnee van Robin (27)

De portemonnee van Robin (27)

Kasboek verhaal van Robin 27 In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Robin (27)Stel je zelf voor…


Robin, 27 jaar, het afgelopen halfjaar full time bezig geweest met reizen en bloggen. Daarvoor drie jaar gewerkt. Per 2 maart ga ik 32 uur p/w aan het werk als Product Owner voor een start-up. Zij hebben een gaaf product en team, dus ik heb zin om weer aan de slag te gaan.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Ja, beleggingsstrategie.com. Iedere keer als ik zelf naar iets op zoek was kwam ik foutieve /onvolledige/ gesponsorde informatie tegen of informatie die bol stond van de moeilijke termen. Ik was (en ben) zelf een beginner die steeds opzoek is naar de beste opties en deze zoektocht documenteert.

Ik wil niet zeggen dat mijn blog foutloos is, maar het streven is er om dingen eerlijk, simpel en duidelijk op te schrijven, zodat niet iedereen weken bezig is met iets uitzoeken. De waarheid is wel dat je niet alles zo makkelijk kan maken dat echt iedereen het begrijpt.

Een mooi voorbeeld is pensioenbeleggen. Dit is eigenlijk de enige goede optie in Nederland om zelf pensioen op te bouwen. Als je gaat sparen moet je zoveel opzij zetten dat bijna niemand dit totaal per maand kan doen. Als je te laat begint, loop je ook weer veel risico's.

Desondanks, vind je hier zeer lastig informatie over op één plek en kon ik een heleboel dingen simpelweg niet vinden.  Ik vind dit gek, want de meeste mensen hebben niet de tijd en/of kennis om dit uit te zoeken.

Het motiveert mij om mensen te helpen door dingen uit te zoeken en het daarmee makkelijker te maken voor anderen. Het heeft mij vier weken gekost om pensioenbeleggen goed uit te zoeken en ik heb nog steeds onbeantwoorde vragen. Kortom, mijn content is nog niet perfect, maar veel mensen zullen er al wat aan hebben. Zo kan ik nu in ieder geval al mijn eigen vrienden en familie uitleggen hoe dit concept werkt.

Daarnaast zit er ook gewoon een stukje financiële opvoeding in, zoals samengestelde interest en inflatie. Concepten die eigenlijk iedereen goed moet zou moeten begrijpen. Als je hier echt een beetje bedreven in wordt, is er veel mogelijk in het leven.

En welke financiële blogs volg je graag?


Hierbij een aantal favorieten:
Mr. Fob en Mr Money Mustache - voor je financiën in het algemeen
Explore P2P - voor redelijk subjectieve analyses van buitenlandse P2P/P2B crowdfunding
Financiallyfree.eu - leuke blog om te volgen over crowdfunding als middel naar financiële onafhankelijkheid
P2P Millionaire - 100% crowdfunding updates, vaak hetzelfde, maar wel weer interessant, omdat hij zoveel vermogen heeft.
Reddit - verschillende topics, zoals gratis geld en DutchFire.

Soms zie ik mijzelf weleens als een Mr. Fob Junior haha. Hij heeft kwalitatief goede content, maar zit in een compleet andere levensfase.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€5,50 en 10 Zwitserse Frank, want ik ga aankomend weekend naar Zwitserland en een vriend had nog 10 Frank liggen.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


2500-3000 euro per maand, bestaande uit salaris (per maart weer) en bloginkomsten.
Inkomsten per jaar
Salaris € 2.529,83
Bloginkomsten 0 tot 500 0
Totaal € 2.529,83

Inkomsten: €2,529,83 salaris. Bloginkomsten verschillen tot nu toe sterk per maand (0-500 p/m), dus ik vind het lastig om hier nu iets over te zeggen.


Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Uitgaven vasten lasten per maand
Huur per maand € 485,00
Verzekeringen € 10,84
Gas/Water/Licht € 52,00
Abonnement sporten € 52,50
Internet & tv € 20,00
Telefoon € 22,00
Totaal € 642,34


Wat zijn jouw variabele lasten per maand?

Uitgaven variabele lasten per maand
Gemiddeld per maand in 2019 € 2.423,44

Ik deel mijn variabele kosten niet in per categorie, want ik zit er niet op te wachten om het op die manier te monitoren. Ik kijk naar de grote lijnen.

Over 2019 gaf ik gemiddeld €2.423,44 uit per maand. Het grootste deel van de kosten gaat naar buitenlandse reizen, gevolg door uitjes/leuke dingen doen en daarna boodschappen. Vorig jaar was een relatief jaar, doordat ik in totaal meer dan 3 maanden in het buitenland zat. Dit jaar zal dit bedrag dus wat lager zijn.

Ik geef (vrijuit) geld uit aan de dingen die ik belangrijk en leuk vind (Ramit Sethi noemt dit money dials) en zorg dat ik de rest van mijn financiën geoptimaliseerd heb.

Het is ook voor het eerste dat ik het bovenstaande lijstje vasten lasten per maand heb opgesteld. Ik optimaliseer constant kostenposten, dus ik heb het gevoel dat dit zo redelijk gaat.


Wat zijn jouw variabele lasten per jaar?

Uitgaven variabele lasten per jaar
Zorgverzekering € 997,00
Lidmaatschap tennisvereniging € 155,00
Gemeentelijke heffingen € 440,00
Totaal € 1.592,00

Hoe beheer je de financiën?


Ik monitor maandelijks de ontwikkeling van mijn vermogen in Excel, waaronder 7 crowdfunding platformen en verschillende indexbeleggingen. Daarnaast houd ik mijn savings rate bij, alleen deze is nog niet zo goed sinds ik dit ben gaan doen, haha (-7%).

En wie doet de financiën?


Dat doe ik zelf.


Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ja! Soms gaat er (te) veel uit, maar ik heb vorig jaar zulke mooie dingen kunnen doen dat dit het absoluut waard was. Ik hoop dat mijn inkomsten uit de blog in de toekomst toe gaan nemen en ik ben van plan dit jaar het was rustiger aan te doen met mijn reisjes. Uiteindelijk is geld slechts een middel.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ja, bij ons thuis is geld een heel normaal onderwerp. Ik denk ook dat het belangrijk is om geld bespreekbaar te maken. Wij mensen kunnen niet zo goed met geld omgaan, dus het kan zo ontzettend veel helpen als je hier met anderen over praat en erover leert.

Ik vind het wel heel belangrijk om erop te letten wie er deelnemen aan een gesprek, sommige mensen zitten niet te wachten op al dat gepraat over geld en dan heb ik het liever over andere dingen. Mijn schoonzusjes hebben dit bijvoorbeeld wat minder, dus die kunnen er af en toe wel gek van worden haha.

Met mijn vrienden praat ik voor mijn gevoel minder over geld, tenzij ze dat zelf graag willen. Dan kan ik uren lang hierover praten. Het ligt er denk ik ook een beetje aan met wie het gesprek is.

De reacties zijn eigenlijk heel gemengd, sommige mensen kan het helemaal niks schelen, terwijl anderen heel graag wat willen opsteken. Vanochtend had ik toevallig twee mailtjes van lezers die mij bedankten. Dan begint je dag echt goed.

Het liefste praat ik er zelf ook niet altijd over, maar ik vind het altijd wel opvallend als er mensen zijn die het helemaal niks schelen, bijvoorbeeld dat ze geen pensioen opbouwen. Die mensen kunnen later gemakkelijker in de problemen komen.

Ik vind het ook een beetje het ontwijken van je verantwoordelijkheden. Wie gaat er dan voor jou betalen als je geen inkomsten meer hebt en niet meer kan werken? Kortom, het is goed en verstandig om met mate over geld te praten.


Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Ja, zeer recent nog. Ik zat op 9 crowdfunding platformen, maar twee van deze platformen bleken scams te zijn. Hier heb ik totaal ongeveer 1.500 euro verloren. Ik was mij bewust van de risico's van instabiele platformen, maar dat het regelrechte oplichtingspraktijken bleken te zijn had ik mij absoluut op verkeken. Ik ben dan ook begonnen met het deel crowdfunding in mijn portfolio wat sneller af te bouwen dan gepland. Maargoed, ik ben bereid om wat risico's te lopen nu het nog kan. Tot op heden heb ik meer winst gemaakt dan geld verloren.

Spaar je ook maandelijks geld?


Dit verschilt sterk per maand, maar over het algemeen lukt het goed om te sparen. Gemiddeld ongeveer 500-600 euro per maand. Dit gaat allemaal naar indexbeleggingen. Ik wil een zo laag mogelijk bedrag op mijn spaarrekening hebben staan. In totaal bedraagt het vermogen nu iets meer dan 25.000 euro. Echter, heb ik ook nog een studieschuld van 18.000 euro.


En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?


Binnen enkele jaren wil ik graag een huis kopen. Daarna hoop ik ooit financieel vrij te zijn, maar dat is nog ver weg en absoluut geen doel an sich. Het is nog belangrijker dat ik voldoende heb om het uit te geven aan de dingen die ik leuk vind.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


In het ideale plaatje heb ik dan samen met iemand een huis gekocht en ben ik er nog een keer lang tussenuit geweest voor een reis door Zuid-Amerika. Wie weet loopt er tegen die tijd wel een Mr Fob junior junior rond.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. "Ik deel mijn variabele kosten niet in per categorie, want ik zit er niet op te wachten om het op die manier te monitoren."
  Dat is natuurlijk wel de bedoeling van deze rubriek. Nu zijn we nog niet echt wijzer hoeveel en waar jij je geld precies aan uitgeeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas kan ik niet voldoen aan die wens en ik zie daar (voorlopig) ook geen reden toe. Zolang de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven gaat het goed met mijn financiën.

   De bedoeling van mijn deelname was laten zien dat het ook op een andere manier kan.

   Wellicht dat andere lezers hier ook geen zin in hebben en wel geïnspireerd zijn geraakt.

   Verwijderen
 2. Dit verbaasde me enorm: Ik ga aankomend weekend naar Zwitserland???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Per 2 maart ga ik 32 uur p/w aan het werk"
   Toen ik dit las, dacht ik: oké, dit is dus vóór 2 maart geschreven....

   Verwijderen
  2. Scherp!

   Helaas was ik ook nog een ziek dat weekend. Heb dat reisje helaas moeten missen.

   Verwijderen
 3. Vreemde aanpak en dito "kasboekje"... We weten nu eigenlijk nog bijna niks. En dan vindt hij zichzelf ook nog eens een lichtend voorbeeld, haha. Prima om geld uit te geven aan dingen die je belangrijk vindt, maar dat verhaal over zo min mogelijk op je spaarrekening hebben... Ik mag toch hopen dat er een normale buffer is... Die combinatie van maandelijks 500/600 euro sparen/investeren met een savings rate van -7% vind ik ook bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Audrey,

   Goede vraag over de -7%.

   Mijn inkomsten waren lager dan mijn uitgaven, maar wel voldoende om te blijven investeren. Hierdoor heb ik dus deels ingeteerd op mijn spaargeld.

   Verwijderen
 4. Ik vind het heel goed dat jij geld uitgeeft aan zaken die jij belangrijk vindt, zoals reizen en uitjes. Wel zou ik in jouw situatie willen weten hoeveel daar nu écht naartoe gaat en hoeveel je aan variabele lasten hebt. Het lijkt er nu een beetje op alsof je geen budget hebt. En dus ook geen inzicht in je financiën. Maar misschien zie ik het wel verkeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,

   Ik denk dat ik inderdaad minder inzicht heb op detailniveau dan de meesten. Zeker gezien de reacties hierhoven.

   Echter, denk ik dat het ook op andere manieren kan. Op een minder gedetailleerd niveau houd ik het overzicht en dan hecht ik er even geen waarde aan of die maand meer uitgegeven heb aan boodschappen, reizen of etentjes. Zolang het onder de streep maar de goede kant op gaat.

   Voor sommige mensen zullen budgetten en categoriën goed werken, voor mij werkt dit systeem momenteel beter. Het zorgt wellicht voor een minder strak financieel overzicht, maar het is een fijne money mindset, waarbij ik geen stress ervaar. En is dat niet ook wat waard?

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken