Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

26 april 2020

De portemonnee van A (32)

De portemonnee van A (32)

Kasboek verhaal van een persoonlijke begeleider verpleeghuis, salaris 2100 euro netto per maand. 32 uur werken. In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... A (32) & H (33)Stel je zelf voor…


Ik ben A. (32 jaar) en ik woon samen met mijn vriend H. (33 jaar). Ik werk 32 uur als Persoonlijk Begeleider in een verpleeghuis. Mijn vriend werkt 40 uur in het bedrijf van zijn ouders. Een echte definitie van zijn functie weet ik niet omdat hij eigenlijk heel veel verschillende dingen doet binnen het bedrijf.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee.

En welke financiële blogs volg je graag?


Zuinige man, en verder niks eigenlijk.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€5,70.


Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?


Ik doe alleen die van mezelf omdat ik in woon bij mijn vriend en zijn inkomsten niet allemaal precies weet. Dat is elke maand verschillend omdat ik in ploegendiensten werk en elke maand anders is qua diensten. Ik werk wel voornamelijk late diensten, dus heb altijd redelijk wat onregelmatigheidstoeslag. En als ik nachtdiensten heb is het sowieso ook weer wat meer ORT.

Ik verdien meestal zo rond de €2100,-. Ik werk de laatste maanden geregeld extra diensten die ik altijd uit laat betalen, dus de afgelopen 2 maanden zat ik rond de €2400,-.
Inkomen per maand
Salaris netto € 2.100,00
Totaal € 2.100,00

Inkomsten 1x op het jaar:
Belastingteruggave was voorheen rond de €900,-, ik heb mijn huis in juni verkocht, dus het is nu af te wachten wat ik ga terugkrijgen in de huidige situatie. Vakantiegeld is zo’n €1330,-, en eindejaarsuitkering zo’n €1450,-.


Inkomsten per jaar
Belastingteruggave € 900,00
Vakantiegeld € 1.130,00
Eindejaarsuitkering € 1.450,00
Totaal € 3.480,00

Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Ik betaal niet mee aan de hypotheek van de woning van mijn vriend, wel de helft van de overige vaste lasten. We hebben samen een nieuwbouwwoning gekocht, deze wordt nu gebouwd, dus de hypotheek loopt wel verder op naarmate de bouw vordert, maar onderstaande is wat ik nu betaal.
Uitgaven vaste lasten per maand
Hypotheek € 280,41
Gas + stroom € 89,50
Water € 10,21
Internet+ TV € 40,24
Overlijdensrisicoverzekering € 6,00
Schadeverzekering € 26,95
Arbeidsongeschiktheidsverzekering € 27,99
Zorgverzekering € 139,65
Wegenbelasting € 43,00
Autoverzekering € 53,24
Uitvaartverzekering € 9,21
Vodafone (GSM) € 60,08
Pakketverzekering ABN AMRO € 3,40
Spotify € 9,99
Netflix € 10,99
Dplay € 3,99
Totaal € 814,85


Wat zijn jouw variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten per maand
Boodschappen (om en nabij) € 250,00
Benzine (om en nabij) € 100,00
Kapper/schoonheidsspecialist € 55,00
Voer en verzorging katten € 30,00
Uitjes € 50,00
Totaal € 485,00

Wat zijn jouw variabele lasten per jaar?


Onderhoud van de auto. Afgelopen jaar was ik €1356,- kwijt. Er moesten een aantal dure en essentiële onderdelen vervangen worden. Meestal zit ik normaal gezien rond de €500,- voor de onderhoudsbeurten. De SabeWa betalen we in 2x, ieder de helft, dus dat komt op €524,61.

Hoe beheer je de financiën?


We hebben een gezamenlijke rekening waar de gezamenlijke vaste lasten afgaan. We storten hier elke maand een bedrag op, dit bedrag wordt wel steeds bijgesteld naarmate de hypotheekkosten hoger worden de komende maanden. Ik hou ook alles in een Excel bestand bij.


En wie doet de financiën?


We doen allebei onze ‘eigen’ financiën. Kijken wel samen regelmatig of het nog voldoende is wat we op de gezamenlijke rekening storten en of we nog bij moeten storten.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Over het algemeen vind ik niet dat ik moet klagen over mijn loon. Het is alleen erg jammer dat ik heel onregelmatig moet werken om aan een fatsoenlijk loon te komen (toch maar een beetje klagen… 😉).

Heb er al eens over gedacht om 36 uur op de week te gaan werken, maar het nadeel is dat ik geen controle heb over mijn rooster (er wordt voor ons gepland). Dus dan kies ik er maar liever voor om tussendoor wat extra diensten te draaien wanneer het mij uitkomt. Dan heb ik toch nog een beetje de controle 😉. Met het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering ben ik altijd wel erg blij.

Bepaalde uitgaven zouden wat mij betreft wel wat minder mogen, zoals de boodschappen. Deze zijn ineens ook echt wel een stuk duurder geworden merk ik. Ik ben niet zo iemand die bewust naar aanbiedingen kijkt, en ik ga ook altijd maar naar 1 supermarkt. Verder heb ik het liefst vlees van de slager en als we eens vis eten dan haal ik dat het liefst bij de visboer. Misschien toch eens wat bewuster boodschappen gaan doen dan 😉. Verder is het leven tegenwoordig toch best duur, en er zijn veel kosten waar je gewoon niet onderuit komt.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik kan mezelf vrij goed inhouden vind ik zelf. Ik koop heel weinig kleding, omdat ik echt wel jaren met mijn kleding doe. Ik draag wel altijd Dr. Martens, en dat zijn erg dure laarzen maar die koop ik tegenwoordig altijd 2e hands via marktplaats (veel mensen dragen ze maar een paar keer en besluiten dan dat het toch niks voor ze is. En dan zien ze er gewoon nog uit als nieuw). En dat scheelt behoorlijk wat geld!

Ik ga graag naar concerten en festivals, en dat kost tegenwoordig vaak nogal wat. Ik ga sowieso 2x op een jaar, soms meer, soms minder. Ligt er altijd erg aan wie er concerten geven en hoe de line ups van de festivals zijn. Als er echt veel concerten of festivals zijn waar ik heen zou willen, dan moet ik van mezelf gewoon keuzes maken, en dan mis ik maar een keer een concert of festival. Vakanties geef ik niet zo om, 1x op de 2 jaar een weekje naar de zon vind ik prima. En heel af en toe een weekendje weg.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ik praat er weleens over met mijn moeder en zus, maar die hebben zelf ook niet te klagen over hun inkomsten.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Nog nooit gehad eigenlijk..


Spaar je ook maandelijks geld?


Sinds ik mijn huis verkocht heb en bij mijn vriend woon kan ik een stuk beter sparen dan voorheen.
Ik probeer nu elke maand zo’n €500,- naar mijn spaarrekening over te maken. En als ik eind van de maand nog geld over heb dan maak ik dit vaak ook nog over. En als ik vakantiegeld krijg en de eindejaarsuitkering dan stort ik dat ook altijd meteen op mijn spaarrekening.

En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?


Op het moment spaar ik voornamelijk voor de kosten die we gaan maken als onze nieuwbouwwoning opgeleverd wordt. En ik spaar ook voor onverwachte kosten.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Stabiel hopelijk 😉

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Je hebt je huis verkocht, woont samen met je vriend, jullie laten "samen" een huis bouwen, maar je betaald niet mee aan de hypotheek, maar je bent wel aan het sparen voor als "onze" nieuwbouwwoning opgeleverd wordt?
  Je weet niet wat je vriend verdient, of wat hij precies doet?

  Ik hoop dat ik het mis heb, maar bij mij gingen alle alarmbellen af, toen ik je verhaal las.
  Hopelijk heb je alles bij de notaris goed geregeld en staat er nog eea meer op papier. Zodat niet als "jullie" huis helemaal klaar is, je ineens met lege handen staat....

  Groetjes Carla

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor zover ik goed gelezen heb betalen zij samen de nieuwe hypotheek van het huis dat nu gebouwd wordt. Zij woont nu bij haar vriend, en deze hypotheek betaalt zij niet aan mee. Als ze samen een nieuw huis ;sten bouwen zullen ze dit vast goed geregeld hebben.

   Verwijderen
 2. Ik betaal niet mee aan de hypotheek van het koophuis van mijn vriend.
  We hebben samen een nieuwbouwwoning gekocht dus ik betaal gewoon de helft van die hypotheek, want dat wordt ons huis.

  Wij hebben ervoor gekozen dat ik niet meebetaal aan zijn hypotheek omdat dat wat ons betreft niet logisch is als het ooit mis zou gaan tussen ons.
  Ik heb mijn woning met flink wat winst verkocht, en dat heb ik nu in de nieuwbouwwoning gestoken, maar als het ooit mis gaat tussen ons dan krijg ik sowieso dat bedrag omdat dat van mij blijft.
  En als het huis van mijn vriend verkocht wordt dan steekt hij ook de winst daarvan in de nieuwbouwwoning maar blijft dat zijn geld.
  Dit is allemaal vastgelegd hoor bij de notaris. Hebben we zeker voor gezorgd!

  Wij gooien gewoon niet alles op 1 hoop...

  En ik weet wel wat mijn vriend voor werk doet hoor, het is alleen lastig zijn functie te omschrijven omdat hij ook veel werk doet wat eigenlijk niet onder zijn functie valt. Beetje lastig uit te leggen.
  En ik weet wel wat hij maandelijks binnen krijgt hoor ;-) en wat er op zijn spaarrekening staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het wel lastig om hier iets over te zeggen. De hypotheekconstructie was mij al duidelijk, maar qua overige vaste lasten, zijn de bedragen die hier dan staan allemaal de helft van het totaalbedrag? Dan vind ik de verzekeringen, de boodschappen en een aantal abonnementen namelijk wel heel veel...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering en alles daaronder zijn hele bedragen. Dat is allemaal van mijzelf. De bedragen erboven is van de vaste lasten die we samen hebben de helft.
   Mijn autoverzekering is onlangs weer gezakt, die was hoger omdat ik een paar jaar terug flinke schade heb gehad door een aanrijding (mijn fout) en dat was te duur om in één keer te betalen dus vandaar dat de premie omhoog ging.
   Ik heb net mijn telefoonabonnement aangepast dus die kosten zijn nu lager.
   Ik kies er altijd een telefoon bij dus vandaar dat mijn abonnement niet goedkoop is.
   Mijn zorgverzekering kijk ik ook elk jaar naar maar ik blijf wel altijd trouw bij CZ.

   Verwijderen
  2. En ja aan boodschappen geven we inderdaad wel veel uit.
   Maar ik heb weinig tijd en zin om naar verschillende supermarkten te gaan en alle aanbiedingen uit te pluizen.
   En we bestellen ook weleens eten, dat valt ook onder de boodschappen.

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken