Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

21 december 2019

Gastblog | Open over financiën

Gastblog | Open over financiën

Open over financiën In oktober ben ik begonnen om mijn inkomsten en uitgaven te delen op mijn eigen blog. Toen ik dit voor het eerst deed in oktober zag ik dat de ‘kijkcijfers’ sky high gingen!  Natuurlijk vond ik dat leuk. En ja, ik snap het maar al te goed!

Gluren bij de buren is leuk. Toen ik nog op de lagere school zat (nu heet dat de basisschool) ging ik in de wintermaanden na het eten vaak een ommetje maken met mijn vader. Het was dan donker buiten en wanneer we dan door de buurt liepen kon ik ongegeneerd naar binnen kijken bij de meeste woningen. In Nederland hebben mensen vaak de gordijnen niet dicht, of ze hebben helemaal  geen gordijnen. Ik vond (en vind) het dan mateloos interessant om te zien wat mensen aan het doen waren, en hoe het huis was ingericht. Helemaal leuk was het wanneer het de woonkamer van een klasgenootje was waar ik naar binnen kon kijken én dan ook dat klasgenootje nog zag zitten!

Een kijkje in andermans portemonnee nemen is ook zoiets. Het is enorm persoonlijk, je leert veel over die persoon maar je kan verder geen niets met de informatie! Jaloers op mensen met een dikke beurs ben ik niet. Voor mensen met een smalle beurs die toch heel veel kunnen doen en veel bereikt hebben, heb ik veel respect. Daar leer ik dan soms ook nog wat van!

Er zijn veel bloggers die schrijven over geldzaken en met enige regelmaat hun financiën openbaar maken. Of ze hebben een gast die de portemonnee omkeert, of iets over zijn bestedingen, hypotheek of spaargedrag verteld. Allemaal reuze interessant en met name wanneer het leeftijdsgenoten betreft.
Hoe zou het komen dat we (ik) dit zo interessant vinden? Ik vermoed dat het komt omdat we onder vrienden en collega’s bijna nooit over zulke dingen praten. Het is nog steeds een taboe om te zeggen wat je verdient en eigenlijk is het net zo’n taboe om te vertellen wat je aan vaste lasten hebt, hoeveel geld je aan boodschappen uitgeeft en wat je vakantie heeft gekost. Ik heb er ook moeite mee.

Als voorbeeld geef ik nu even onze gehuurde vakantiewoning deze kerst in het zuiden van Spanje. We betalen 700 euro voor een week. Het is een huis voor 10 personen, waar wij met ons tweetjes verblijven. Alle andere woningen vonden wij ongeschikt om verschillende redenen: geen wifi, geen open haard, te ver rijden van het vliegveld na aankomst ’s avonds laat, oerlelijk interieur, slecht uitgeruste keuken en zo nog wat punten.  We huren al meer dan 18 jaar zomer en winter een vakantiewoning en onze eisen zijn hoger geworden, gelukkig ons budget ook! Maar dit is niet iets voor tijdens de koffie op het werk, op een of andere manier voelt het ongemakkelijk om er zo over te praten.

Vaak zijn de schrijvers van financiële blogs  anoniem en komen we mondjesmaat te weten of het man of vrouw is, of ze werken en hoe oud ze  zijn. Maar ook niet altijd. Dan is het natuurlijk een stuk makkelijker om openheid van financiële zaken te geven. Voor mij geld dat ook. Op mijn site schrijf ik zonder aarzelen hoeveel ik verdien en wat ik allemaal uitgeef. Mijn vrienden en collega’s kennen mijn website niet en als ze er toevallig wel kennis van hebben genomen weten ze niet dat ik erachter zit! En de weinige mensen die wel weten dat ik een blog heb mogen ook mijn financiële ins en outs weten.

Het gebrek aan openheid over financiën maakt het dus zo aantrekkelijk om te kijken hoe anderen, zelfs als je ze niet kent, met geld omgaan. Ook interessant op dit gebied zijn de manieren waarop anderen hun financiën bijhouden. Er zijn zelfs bloggers die hun spreadsheet beschikbaar stellen zodat je zelf meteen aan de slag kan. Echt heel tof is dat! Ik heb al jaren geleden een mooie spreadsheet gemaakt, deze ga ik voor 2020 weer aanpassen aan mijn uitgavenpatroon, want in vergelijking met 2019 zijn er wat kostenposten veranderd. Mijn spreadsheet heeft tabbladen die teruggaan tot 2011 en daaraan kan ik zien hoe er telkens posten afgaan en bijkomen. Grappig om te zien hoe je dus op financieel gebied ook veranderd met de jaren!

Ik hoop dat er veel jonge mensen zijn onder de lezers van blogs over duurzaamheid, consuminderen en financiën in het algemeen. Het is namelijk ontzettend leerzaam om te lezen hoe het ook kan, of anders kan!

Hoe is dat met u, houd u van gluren bij de buren?


Stella
 1. Absoluut. Ik word regelmatig geinspireerd om actie te ondernemen in mijn eigen situatie als ik de verhalen van anderen lees. Want: als zij het doen kan ik het ook. Of ik dat dan vervolgens ook wil is de tweede vraag. Als je niet gluurt bij de buren weet je niet altijd of en hoe het anders kan.
  Vergelijkingsmateriaal zorgt er bij mij voor dat ik heel bewust naar mijn eigen situatie kan kijken, de situaties kan vergelijken en dan kan beslissen welke acties ik onderneem.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lezen helpt mij om allert te blijven op mijn eigen inkomsten en uitgave patroon het is een soor fitness voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeker leuk! Ik vind het ook altijd interessant om te zien hoe mensen hun geld uitgeven en wat erin komt/ eruit gaat. Er zitten zulke grote verschillen in hoeveel geld mensen uitgeven (en aan hoeveel dingen).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oeps... lees mijn stukje net nog eens en zie een aantal knoeperts van fouten terwijl ik toch echt beter weet en kan! Excuus, zal voortaan eigen werk nauwkeuriger nakijken! Bedankt voor de leuke reacties trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken