Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

3 augustus 2019

Gastblog | Wegwerpkleding

Gastblog | Wegwerpkleding

Een paar weken geleden las ik dit artikel in The  Guardian. Ik verbaasde mij enorm over de getallen die werden genoemd naar aanleiding van onderzoek in het Verenigd Koninkrijk. Ik ga er vanuit dat het bij ons Nederland niet anders is. In het verleden heb ook ik wel eens kleding gekocht die ik maar een keer heb gedragen. 

Of kleding die ik een paar keer droeg. Dat was omdat het een impulsaankoop betrof die, bleek later, niet lekker zat of waar wat anders niet fijn aan was. Kleding kopen voor een speciale gelegenheid heb ik héél lang niet meer gedaan. Zelfs mijn trouwjurk (geen traditionele lange witte jurk, maar een korte rode jurk) draag ik nog af toe bij een feestelijke gelegenheid.

Ik ben de laatste die zal zeggen dat vroeger alles beter was, maar nu ik de vijftig gepasseerd ben kan ik wel vergelijken met vroeger. In mijn jeugd ging men heel anders om met het kopen van kleding dan nu. In mijn geval was de wisseling van de seizoenen het moment waarop de kleding die bij het betreffende seizoen hoorde tevoorschijn werd gehaald. Je ging een paar keer per jaar winkelen (stadten noemden we dat toen) en dan werden er nieuwe spullen gekocht. Verder deed je het met wat je nog had. Ik had geen oudere zus dus voor mij geen doorgegeven spullen. Ik kreeg wel nieuwe kleding , maar ik had beslist geen kasten vol!

Ik heb  een periode gehad  in mijn volwassen leven waarin ik ongestoord kocht wat ik wilde en niet lang nadacht over een aankoop. Ik verdiende goed, had lage lasten en was niet bezig met later. Toen had ik wel kasten vol! Sinds ik me bezig houd met consuminderen, sparen en duurzaamheid doe ik dat niet meer. Nu gaat het eigenlijk weer zoals vroeger.

Hoe komt het dat mensen tegenwoordig zoveel kopen en sommige spullen slechts een keer dragen? Allereerst natuurlijk omdat het kan, kleding is zo ontzettend goedkoop en overal en altijd kan je het kopen. Dat is dus geen drempel.

Waarom is de kleding die je hebt niet geschikt om tijdens een vakantiereis aan te doen? Natuurlijk is kleding voor heel erg warm weer niet iedere dag nodig in Nederland. Maar je kan het toch bewaren en dragen op de warme dagen of tijdens de vakantiereizen die  je nog gaat maken? Een rok, jurk, korte broek, hemdje, shirt is toch niet zó  modegevoelig dat je een jaar later al voor paal loopt? En hoe belangrijk vinden de mensen op de vakantiebestemming jouw outfit? Zou het ze echt iets uitmaken hoe jij erbij loopt? En dan nog, waarom zou jïj je daar iets van aantrekken?

Ik heb eens gelezen dat mensen niet onthouden wat je aan hebt (tenzij het iets heel raars / moois / aparts is waar over gesproken is). Als ik nu, op de zondagmiddag dat ik dit schrijf, probeer te herinneren wat mijn collega’s vrijdag aan hadden dan is dat inderdaad knap lastig! Sinds ik dit weet draag ik gerust dezelfde outfit twee dagen aaneengesloten (op onderkleding, panty’s, sokken en T-shirts na, die trek ik iedere dag schoon aan).

De laatste jaren is de ‘capsule wardrobe’ een trend, overal op internet kan je tips en voorbeelden vinden. Mijn eigen kledingkast is al aardig uitgedund, maar een capsule wardrobe is het nog niet. Het begint er wel steeds meer op te lijken.  Door vooraf te bedenken wat je nodig hebt, hoe  je eruit  wil  zien, voor welke gelegenheid je iets nodig hebt kan je zo’n minimalistische  garderobe samenstellen. Je koopt daardoor minder impulsief, en misschien koop je daardoor ook eerder duurzame kleding omdat je veel bewuster je aankoop doet en je kan permitteren om er wat meer geld aan uit te geven. Ik ben in mijn kast op zoek gegaan naar iets wat ik nauwelijks heb gedragen. Gelukkig heb ik  niets gevonden!

Hoe zit dat in uw kast?

Stella
 1. Ik had vroeger als kind veel kleding, dat kwam omdat mijn moeder zelf naaide, ik liep zelfs mee in modeshows met die kleding. Ik was er niet blij mee,want het was anders dan de andere kinderen droegen.Zo had ik met de communie een heel mooi geel broekpak met geborduurde randen...terwijl alle andere meisjes een wit jurkje droegen,en de jongens een wit pakje. Zo opvallen wilde ik niet als kind. Ik heb twee kasten met kleding maar daar zit dan ook alles in, ik koop zelden kleren. Dit jaar heb ik twee tshirts gekocht, die ik ook regelmatig draag. Dan doe ik wel twee(of meer) oude tshirts weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn moeder naaide ook wel eens wat en gelukkig heb ik daar geen nare herinneringen aan. Fijn om je tijd op een andere manier te besteden dan snuffelend tussen de kledingrekken. Af en toe iets vervangen of iets nieuws is dan extra leuk!

   Verwijderen
 2. Ik herken wat je schrijft. Ik ben zelf een 60-er. Bij ons thuis was het 1 set in de was, 2 in de kast en 1 die je droeg en 1 set netjes plus een vest. En dat was het. Later is het wel meer geworden. De laatste jaren ben ik er meer op gaan letten. Ik heb veel kleding en draag deze ook tot het versleten is. Omdat het een hele specifieke stijl is, is het niet in de mode dus je loopt niet voor paal als je het 20 jaar later nog draagt. Dit heeft tot gevolg dat ik de laatste jaren nog nauwelijks iets erbij koop, hoogstens ondergoed en panty's. Het is prima zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hadden geen Zara, Primark, H&M. De jongeren van nu kunnen daar en bij veel andere winkels voor een paar euro hele leuke dingen kopen. Helaas bijna altijd gemaakt onder erbarmelijke omstandigheden. Maar daar zijn veel jongeren zich niet van bewust of niet mee bezig. Dat weet ik omdat ik het wel eens vraag aan mijn studenten. Hopelijk komt dat met de jaren. Ik heb ook mijn eigen stijl en die is vrij klassiek en daarmee tijdloos. Heel fijn en makkelijk.

   Verwijderen
 3. Terugdenkend aan ee winter in mijn puberteit had ik twee broeken, twee truien, drie behaatjes, voldoende broekjes en veel hemden en 3 tshirts met lange mouwen. Ook een bloesje en een jurk, voor bijzondere gelegenheden. 1 winterjas, en een regenpak voor er overheen want we fietsten naar school. Niks was hip want daar hield mijn moeder niet van en zij winkelde mee. Alles was hoge kwaliteit, want daar hield mijn moeder wel van! Ze wees me ook aan wanneer er op kleding met streepjes, de streepjes niet aan elkaar pasten in de naden. Of wanneer er bij patronen, de patronen niet passend waren op de voorkant en zo. Of wanneer de naden slordig en de knopen los waren.
  Nav een kledingadvies zie ik nu dat ik eigenlijk alle kleren die ik koop,iets moet aanpassen (net als voor het overgrote deel van de NL vrouwen heb ik niet het model dat voor confectiekleding wordt toegepast, dit staat los van de maat). Als ik kleren koop, kijk is dus ook meteen wat er moet worden vernaaid, dat laat ik door een coupeuse doen. Topje korter, taille strakker, broeksband innemen, zoom ronder maken. Ik reken er daarom op dat ik voor ieder kledingstuk dat ik koop, 15 euro extra kwijt ben voor het vermaken. dat heb ik wel over voor kleding van goede kwaliteit, maar niet voor eendagsvliegen. Inmiddels heb ik de moed ook bij elkaar geraapt om eenvoudige aanpassingen zelf te doen, en daarvoor pak ik meestal iets uit de kringloop of zo, om mijn dure goed niet te verknippen. Je moet het ergens leren tenslotte!
  Mijn stijl is klassiek (werk) en natuurlijk (thuis), beide ook tijdloos net als Stella.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn meeste kleding draag ik ook echt wel en ik koop bijna alles tweedehands, dus dat is ook goed denk ik dan maar : )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben eind twintiger en heb een grote kledingkast, maar ik wil niet maar blijven kopen kopen kopen. Natuurlijk vind ik het leuk om weer wat nieuws te kopen en ik zou het ook zo doen als ik er even niet op let, maar dan verdwijnt m'n geld zomaar. Ik let er echt op en toch, als ik alles bij elkaar optel, zit ik toch alweer op gemiddeld €50 per maand dit jaar... Al is dat inclusief handschoenen, een warme jas, wat basics en ondergoed. En heb ook een aantal zakken in een kledingbak gedaan. Mode doe ik niet aan, ik draag gerust 8 jaar oude kledingstukken.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken