Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

29 december 2018

Gastblog | Eindejaarsbeleggen

Gastblog | Eindejaarsbeleggen

De eindejaarsuitkering was er weer en dus heb ik een tijdje zitten nadenken wat daar dit jaar mee te doen. Vroeger gaf ik het allemaal uit geloof ik. Ik kan mij niet herinneren toen ik jonger was, er iets specifieks  mee te hebben gedaan. Hooguit had ik een lange vakantie naar Azië of iets dergelijks gepland en zette ik het daarvoor apart. Met de aankoop van mijn huis veranderde dat en is het een aantal jaren daar in gaan zitten. Tot ik dat ook niet meer nodig vond.  Wat ik nu nog doe aan het huis gaat in deeltjes en doe ik meestal gewoon van mijn maandelijkse budget.

De laatste paar jaar ging het linea recta naar de spaarrekening. Dat heb ik nu ook overwogen. In verband met mijn verlof volgend jaar, maar ook in verband met waarschijnlijk nog wel een paar flinke klussen aan het huis in de komende paar jaar. Maar uiteindelijk heb ik besloten het te beleggen. Mijn beleggingen stonden allang stil. Dat wil zeggen, door de beursbewegingen zit er een gestaag dalende lijn in. Maar dat betekent ook dat aandelen nu als het ware in de uitverkoop zijn. Dus vandaar mijn keuze.


Ik had al aandelen in een onroerengoed fonds en de S&P dividend aristocrats index.  En in een Vanguard staatsobligatiefonds, en de Deutsche Bank. De DB is 40% gedaald sinds ik mijn eerste 9 aandelen kocht! Oke snel "omdenken", ze zijn nu 40% afgeprijsd;-) Ik heb besloten in het onroerendgoed fonds en in de dividend aristocrats ieder 300 euro te stoppen. In de obligaties 200 en in de DB 100.


De DB beschouw ik nu als het meest risicovol dus vandaar het laagste bedrag. Maar ik geloof ook dat het belang van de bank te groot is om de boel echt te laten klappen. Dus dat het wel weer goed komt.  De obligaties zijn een relatief veilige keus en ik leg daar graag een deel in om het risico over het geheel wat te dempen. De 2 laatste fondsen krijgen het meest. Met name de dividenden spreken mij erg aan. Het onroerendgoed fonds bijvoorbeeld keerde afgelopen november, ondanks de ook daar dalende koers, 8 euro dividend uit. Ik had voor 101 euro aan aandelen, dus dat is bijna 8% rendement. En dat was over een periode van een half jaar. Als dat normaal is voor die aandelen kom je dus alleen al door dividenden op een rendement van zo'n 15 % per jaar.


Op dit moment wordt dat allemaal teniet gedaan door de koersdalingen. En van wat ik lees begrijp ik dat we niet hoeven te verwachten dat dat op korte termijn erg gaat veranderen. Maar de geschiedenis leert dat de beurs uiteindelijk altijd weer hersteld. Dus ik heb mijn orders geplaatst. Op eerste kerstdag haha, op een of andere manier krijg ik het altijd voor elkaar mijn orders te plaatsen op een moment dat de beurs stil ligt. En nu ga ik ze gewoon weer vergeten. Dat is een belangrijk onderdeel van mijn beleggingsstrategie;-)

Dit is mijn laatste gastblogje voor 2018, dus wens ik iedereen alvast een mooi 2019!

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken