Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

15 september 2018

Gastblog | Lenen of sparen?

Gastblog | Lenen of sparen?

Ik heb nooit schulden gemaakt voor mijn studie en woonde tijdens deze studie nog bij mijn ouders. Ik kreeg mijn eerste volledige loon op mijn 21ste en was rijk. Ten minste, zo voelde dat! Wat een geld!

Ik moest thuis iets gaan bijdragen, maar dat vond ik niet meer dan normaal. Mijn ouders hadden tenslotte altijd alles voor mij betaald, en dat was echt niet altijd even gemakkelijk voor ze. Ik realiseer me nu pas hoe lastig het soms is geweest voor hen met 2 opgroeiende kinderen en geen opleiding.

Ik heb in mijn hele leven pas één keer een lening afgesloten. Dat was toen ik 21 was, en net een vaste betaalde baan had gekregen. Ik had mijn rijbewijs gehaald (zelf betaald overigens) en vond een baan die weliswaar op fietsafstand was, maar de winter kwam eraan en dan was een auto toch wel heel handig. Ik zou ook nog wel een tijdje thuis blijven wonen en ik wist dus met grote zekerheid dat ik die lening zou kunnen terugbetalen, en snel ook.

Het werd een leuke auto van 3500,- euro. Dat bedrag leende ik, want ik had dat geld toentertijd niet op mijn bankrekening staan. Met de lening verstrekker sprak ik af maandelijks 350,- euro terug te betalen, en ik was er dan ook binnen 10 maanden weer vanaf.


Nooit heb ik overwogen weer een lening aan te gaan, en de noodzaak was er ook niet. In mei 2015 sloot ik een hypotheek af en vanaf dat moment ben ik verwoed gaan sparen voor verbeteringen aan mijn woning. Een hele tuin ging op de schop en andere kleine zaken werden aangepakt. Maar dan die grootste verbouwing, die hing als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd. Isolatie en nieuwe deuren, kozijnen en rolluiken. Een flink en gruwelijk duur project. Ik was vast van plan dit zelf bij elkaar te sparen. Met een spaarrekening waar jaarlijks een paar duizend euro bij kwam zou ik na een jaar of 5 deze verbouwing kunnen bekostigen. Vakanties zaten er niet meer aan, en de auto, die langzamerhand toch echt wel aan vervanging toe was, werd maar niet vervangen.

En dan die winters! Koud was het hierbinnen! Tochtig, vochtig en als het vroor, was het in de ochtend ongeveer 13 graden binnen. Ik was het na drie winters wel helemaal zat en besloot dat een stuk woongenot toch ook wel erg belangrijk was.


Na verschillende gesprekken met vrienden en familie en gesprekken bij de hypotheekverstrekker voor het ophogen van de hypotheek óf het afsluiten van een lening was ik eruit. Ik heb in de zomer een flinke lening afgesloten en de verbouwing is inmiddels achter de rug. Een prachtig resultaat, alles erop en eraan, en het verschil is niet alleen zichtbaar, maar ook merkbaar, nu al!

Ik weet dat ik de komende 10 jaar aan het afbetalen ben. Dat is de bijkomstigheid van het afsluiten van een lening. Ik weet ook dat ik er enorm van ga genieten en dat dit aankomende winter al gaat gebeuren. Ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt en ik weet dat ik de lasten van de lening meer dan voldoende kan dragen. Sterker nog, met een flinke loonsverhoging die eraan komt is het net alsof er geen lening is, want de inkomsten stijgen veel meer dan de uitgaven, ook met lening. Ik kan nog steeds, in mijn eentje mét een koophuis, 500,- per maand sparen. Ik realiseer me dat dit best een bijzonder bedrag is voor een alleenstaande!

Natuurlijk is het doel om de lening sneller af te lossen dan 10 jaar. Dat kan, de looptijd wordt verkort met elke extra storting die ik doe. Nu eerst even de spaarrekening aanvullen, want inmiddels is die nieuwe auto ook al aangeschaft.

Mandy

Wat vinden jullie: Nooit een lening aangaan of af en toe een weloverwogen uitzondering maken?
 1. het verhoogt ook de waarde van je huis,dus dan ben je toch in balans.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In dit geval ben ik het helemaal met je eens, deze lening is het helemaal waard. Met wat geluk zullen ook nog je energielasten dalen en hou je daar ook een besparing.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou me dik hebben ingepakt in die winters en een paar jaar gaan fietsen. De autokosten had ik dan uitgespaard en daarmee de verbouwing kunnen betalen. Tsja keuzes....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt als een weloverwogen keuze tussen draaglast en comfort. Ik vroeg me wel af, kun je in plaats van die 500 euro per maand sparen niet sneller aflossen? Bijvoorbeeld 250 per maand apart en 250 extra aflossen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou inderdaad wel kunnen ja. Hier is echter de keuken ook binnen een paar jaar aan vervanging toe dus daar spaar ik eerst nog voor. Zodra die klaar is ga ik aflossen en hoop ik binnen 6 jaar van de lening af te zijn in plaats van 10.

   Verwijderen
 5. Comfort is belangrijk voor je welzijn(een auto niet echt/echt niet)
  Voor het verduurzamen van je woning zijn ook subsidies, had je daar ook naar gekeken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier had ik inderdaad naar gekeken, echter de potjes waren helemaal leeg, zowel van de gemeente als provincie als het rijk. Ik zou dan ook meerdere energiebesparende maatregelen tegelijkertijd moeten nemen en dat was hier niet nodig.

   Verwijderen
 6. Normaal ben ik tegen leningen, zeker voor een auto. Maar in dit geval van je huis, ben ik wel voor! Zeker omdat het je woongenot verhoogt en je uiteindelijk ook weer scheelt in bijvoorbeeld stookkosten. Plus je huis wordt wellicht ook weer wat meer waard.
  Wauw 500 per maand kunnen sparen, klinkt heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In principe wil ik niet lenen, maar het klinkt alsof je een goed besluit genomen hebt. Je leent voor iets wat op de zeer lange termijn effect heeft, je energielasten zullen dalen, en je wil sneller aflossen dan afgesproken. En wat je zegt, het plezier nu telt ook. Dus kan hier niet veel tegenin brengen;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als je met studiefinanciering kan lenen tegen 0% rente. Dan moet je zoveel mogelijk lenen. Investeer in z'n geval in obligaties en aandelen. Ook een hypotheek is een voordelige lening. Maak ik dit geval gebruik van de lage hypotheeklasten en verbeter je woning met je bespaarde geld. Los niet af! Het duurzaam maken van je woning leverd meer op. Daarnaast is de hypotheekrente vaak gelijk of lager dan de jaarlijkse inflatie. Mijn rente staat bijvoorbeeld 10 jaar vast op 1,9%. I.p.v. aflossen op de hypotheek is het verstandiger om vermogen op te bouwen. Denk dan aan verhuurd vastgoed, goud, zilver, dividend aandelen en forex.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken