Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

23 juli 2018

Nationaal Hitteplan van kracht, 7 tips tegen de zon en de hitte

Nationaal Hitteplan van kracht, 7 tips tegen de zon en de hitte

Heel Nederland heeft inmiddels vakantie. De zomer laat zich al enige tijd gelden. De komende dagen wordt het extra warm. Daarom activeert het RIVM met ingang van maandag 23 juli 2018 het Nationaal Hitteplan.

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden rond de 30 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20.

Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht.  Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

7 tips en maatregelen tegen de zon en de hitte

1. Drink voldoende (water) zeker 2 liter per dag. ook als je geen dorst hebt. Ongemerkt verlies je namelijk veel vocht door transpiratie. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Matig daarnaast het gebruik van alcohol. Tip: zorg ervoor dat je altijd een flesje water mee hebt.
 
2. Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon. Ook zorgt dunne kleding voor koelte. Draag een lichte kleur zoals wit, wit stoot hitte af. Slaap niet onder een te warme deken.
   
3. Zoek de schaduw op. Neem een (voeten)bad of douche en zoek verkoeling onder een boom of bij het water. Probeer uitdroging en oververhitting te voorkomen. Symptomen zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid.


4. Smeer de huid in met zonnebrandcrème. En vooral de onbedekte huid. De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is de komende dagen ook hoog. Waarschijnlijk ligt die zo rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht staat op rivm.nl/zonkracht.
   
5. Beperk lichamelijke inspanning in de middag. Buiten sporten kun je het best ’s ochtends vroeg of ’s avonds doen, beperk lichamelijke inspanning tussen 11.00 en 17.00 uur., want dan is het heetst op de dag. Maak gebruik van de koelere ochtend en avond om boodschappen te doen of te wandelen.


6. Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken. Zorg voor ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Een tip is om de deuren en ramen te openen als het wat frisser buiten is, zoals ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends.

7. Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. Zorg voor elkaar. Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt vooral tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgers weg kunnen zijn.

De nachtdienst in.
Zelf werk ik in de zorg en ga ik vanavond de nachtdienst in. Het word een warme nacht rond de 20 graden en ik moet het hitteprotocol ook volgen omdat ik een verzorgingshuis werk. Vandaag heb ik lang uitgeslapen/gerust (tot een uur of 11:00 uur) en doe ik vandaag niet te veel inspanningen, zodat ik vanavond fit ben om te werken in de nacht. In de nacht hebben de cliënten het vast en zeker warm, maar gelukkig hebben wij tegenwoordig klimaatbeheersing in de het gebouw en op de appartementen.

Als ik morgenvroeg uit de nachtdienst komt dan ben ik benieuwd als ik goed kan slapen want de temperatuur loopt in de ochtend al snel op. Maar voor vandaag en de hele week ga ik zelf ook de 7 tips en maatregelen tegen de zon en hitte in acht nemen.

Kan jij goed tegen de hitte met temperaturen rond de 30 graden?
 1. Ik heb deze week ook nachtdienst.. heb gister bijna niet geslapen ondanks dat ik een airco heb..
  Benieuwd wat het vandaag gaat worden..

  Slaap lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Werkse! Ik heb vanmorgen vroeg gewerkt in de bloedhitte, want bij ons is er een plat dak & geen airco. Dus het is letterlijk een sauna. Was blij dat ik weer naar huis kon!
  Verder thuis is het prima uit te houden, omdat ik overdag de gordijnen dicht hou en zodra het buiten kouder is dan binnen alles tegenover elkaar open zet. Dat werkt wel goed.
  Op zich kan ik prima tegen temperaturen als 30 graden, maar niet in dat vieze plakkerige Nederland. Maar b.v. op de Canarische eilanden is dat prima te doen! Niet zo vies plakkerig als hier.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken