Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

5 mei 2018

Gastblog | Wat zielig, alleen een huis kopen…..

Gastblog | Wat zielig, alleen een huis kopen…..

Dat was de reactie die ik van mijn omgeving kreeg. Een huis kopen, alleen? Waarom wacht je niet totdat je een relatie hebt? Hoezo, wachten? Waarom? Kun je dan alleen maar een huis kopen als je niet ‘alleen’ bent? Is dat dan zielig? 

Ik besloot het uit te testen en was na 6 jaar in mijn eentje huren ook wel de torenhoge huurlast meer dan zat. Jarenlang heb ik gedacht over het kopen van een appartementje, voor mezelf, want een heel huis heb ik niet nodig.

Huizenprijzen
Totdat de huizenprijzen dermate laag waren door de crisis en de rente dusdanig meewerkte dat het kopen van een heel huis, een grote-mensen-huis, ook opeens een reële optie bleek te zijn. Ouders dachten gelukkig mee en stimuleerden het alleen maar. De enige beslissing waar zij ooit spijt van hebben gehad was het NIET kopen van een huis, waardoor ze nu met hoge maandlasten zitten en nog niet minder kunnen gaan werken, terwijl ik ze dat zo ontzettend hard gun.

Sparen, sparen, sparen
En dan gaat het balletje rollen. Hypotheekgesprekken, bezichtigingen, en sparen, sparen, sparen. Want, de hele hypotheeksom lenen en de bijkomende kosten geheel meefinancieren, dat ging in 2015 al niet meer. Gelukkig bleek, na 12 bezichtigingen, het huis dat ik op het oog had volgens de taxatie meer waard te zijn dan de vraagprijs, en waren de bijkomende kosten zeer minimaal!

Het bleek allemaal erg snel geregeld te kunnen worden en in de zomer van 2015 betrok ik mijn nieuwe woning. Een heel huis, voor mij alleen. Gelukkig kon ik rekenen op hulp van familie en vrienden, want in je eentje iets beslissen en kopen lukt nog wel, maar in je eentje verhuizen, dat is nog wel even een dingetje…..

Ik WIL hier niet meer weg!
Het bleek de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Ik hoef hier niet meer weg. Ik WIL hier niet meer weg! En ja, ik heb te veel ruimte voor mij alleen, dus dat betekent dat er nog prima iemand bij kan. Ook dan hoef ik hier niet meer weg, want er is ruimte genoeg. Sterker nog, je moet van goeden huize komen wil je me hier nog wegkrijgen. Bij dezen een uitnodiging aan een leuke vent die best wil verhuizen voor mij.

Mandy
 1. Fijn dat het je gelukt is. In deze tijd is het heel moeilijk een eigen huis te kunnen kopen als starter.
  Een vriendin van mij kon de huizenprijs alleen niet dragen...als (tussen)oplossing heeft ze een huisgenootje.In een studentenstad is dat nooit echt een probleem.Verder heeft ze geïnvesteerd in isolatie en zonnepanelen. Zo heeft ze zo goed als geen energiekosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kocht 38 jaar geleden als vrouw van 22 mijn eerste koop huis, ook ik was toen alleen, dat was blijkbaar zo ongebruikelijk dat de notaris toen hij de papieren binnen kreeg belde of t wel klopte...
  Ik heb er geen spijt van gehad, heerlijk gewoond, eerst 4 jaar alleen later met partner
  Ondertussen aan ons 3e koophuis bezig

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat het voor jou een goede keuze was.

  Een neef van mij had een koophuis gekocht, en ontmoette toen de vrouw van zijn dromen die ook al een koophuis had. Toen kwam de crisis en hebben ze jarenlang in één koophuis gewoond terwijl het andere niet verkocht kon worden en leeg stond. Dat waren pittige tijden voor hun portemonnees.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier hetzelfde, alleenstaand en ook een huis, nou ja appartement gekocht. Ouders supertrots, ook die hadden spijt dat ze destijds geen huis hadden gekocht. Directe familie was ook trots en vonden het allemaal heel stoer. Direct begonnen met extra aflossen en hopelijk kan ik later (eerder) genieten van mijn pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor een alleenstaande beginner met baan is het al lastig om een huis te kopen, laat staan dus voor een student. Vandaar dus dat mijn kinderen (dochter met baan, zoon studeert) samen een appartement hebben gekocht. De student heeft overigens in de 3 jaar voor zijn studie wel heel veel gewerkt en gespaard en hoeft nog niet te lenen van van DUO. Dat scheelt, hij had anders waarschijnlijk geen hypotheek gekregen. Wel moest mijn dochter haar DUO lening afbetalen (€ 2700,-) en moesten de bijkomende kosten zelf gefinancierd worden. Kortom, wij hebben als ouders deze kosten aan hen geleend. In totaal ongeveer € 12.000 euro. Gelukkig was dat mogelijk. De kinderen hoeven ons niet alles terug te betalen, een deel van dit bedrag zien wij als een schenking. Maar ondertussen hebben ze wel een prima 4-kamer appartement voor hun samen in de buurt van mijn dochters werk en niet al te ver van het studie-adres van mijn zoon. Niet alleen gekocht dus, maar wel anders dan "normaal".

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken