Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

16 april 2017

Ondersteuning bij financiën ouder

Ondersteuning bij financiën ouder

Voor mijn vader zijn wij als kinderen ook mantelzorgers. Mijn zussen gaan mee naar artsen, ziekenhuis bezoeken en afspraken. Ik regel alleen de financiën die mijn vader niet zelf kan.

Zo heb ik voorkomen dat het nu goed in de groene cijfers staat en niet meer in de rode cijfers. Bekende acceptgiro's zet hij een handtekening op en stuurt hij op de post, bij de apotheek betaald hij met de pinpas zijn eigen bijdrage voor de medicijnen die hij gebruikt, bij de supermarkt vraagt hij aan de kassa voor extra contant geld bij het pinnen van boodschappen.

Aangezien mijn vader niet kan lezen en schrijven, vul ik formulieren in en houdt ik alles bij via internet bankieren. En de taken die hij nog zelfstandig kan die blijft hij doen. Rekenen kan hij wel! En via zijn twee wekelijkse afschriften houdt hij dit namelijk bij. Hij kijkt vooral naar de bedragen en als er een ander bedrag staat vraagt, dan kijk ik dit voor hem na.

Vier jaar geleden zijn mijn ouders gaan scheiden na 25 jaar getrouwd te zijn. Mijn moeder kon wel lezen en schrijven maar wel allemaal simpele woorden als het moeilijker werd, werd de brief voorgelezen door vriendinnen van mijn moeder en later deden wij dit als kinderen.

Zo heb ik gisteren huurtoeslag aan gevraagd, aangezien hij nog geschat werd op zijn oude inkomen toen hij nog werkte. Maar sinds 2,5 jaar heeft mijn vader pensioen, en hij hij toch recht op huurtoeslag en een verhoging van zijn minimale zorgtoeslag wat hij al kreeg.

Ondersteunen jullie ook ouder(s) of andere familie leden met financiële zaken?
 1. Tot mijn vader overleed op 90 jarige leeftijd deed hij dat allemaal nog zelf. Mijn moeder ook 90 had nog nooit iets aan de administratie gedaan, dat heb ik dus als oudste dochter gedeeltelijk overgenomen. Het meeste leerde ze zichzelf en belde gewoon naar hel veel instanties, alleen het een beetje overzichtelijk opbergen had ze moeite mee.Mijn dochter heeft haar op een tablet leren internet bankieren, apetrots dat ze dat kon! Ging ook prima, voor de lol logde ze in en ook omdat ze er dan routine in kreeg.
  Ze heft nog een halfjaar geleefd toen vond ze dat ze zichzelf had bewezen in het zich alleen staande houden, ze werd ziek en dat was het. De verder afhandeling heb ik natuurlijk gedaan. Nu rest er nog wat oude papieren, de paspoorten en rijbewijzen, voorlopig mag dat in de kast blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die zorgtoeslag en huurtoeslag kun je ook voor een bepaalde periode met terugwerkende kracht aanvragen. Misschien heeft je vader ook nog recht op geld van 2016.
  Mijn vader overleed toen mijn moeder 70 jaar was. Hij deed altijd de financiën en mijn moeder wist van niets en wilde het naar mijn idee ook niet weten. Ik heb vanaf die tijd haar financiën geregeld, haar betalingen en belastingaangifte gedaan. Ze had een koophuis, maar heel ingewikkeld was het niet.
  Mijn moeder heeft nog 19 jaar geleefd, al die tijd deed ik haar geld.
  Omdat ik het enige kind was dat in de buurt woonde, ging ik ook mee naar artsen, tandarts en ziekenhuis. Soms wel 2x per week.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zorgtoeslag en huurtoeslag over 2016 aanvragen kan nog tot 1 september 2017

   Verwijderen
  2. Dit heb ik aangevraagd voor 2016. :-) Veel mensen weten dit niet.

   Verwijderen
 3. Mijn ouders internet bankieren, gaat prima. Ik had ze wel geholpen met digid aanvragen maar ook dat gaat nu goed. Gelukkig.
  Mijn broer heb ik Hormans boek "Helemaal Vrij" gegeven toen hij zijn huis kocht. Ook hij is versneld gaan aflossen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn moeder goedgelovig van aard werd op een gegeven moment bestolen door haar huishoudelijke hulp. Het gaat dan over bedragen van €100 tot €500 per keer. Omdat zij mij als jongste dochter het meest vertrouwde in het omgaan met geld,heb ik toen(in overleg met zus) de financiën overgenomen. Kleine moeite!
  Moeder heeft een aantal keren niet durven zeggen dat er geld kwijt was omdat ze dan dacht dat wij dachten dat ze dement werd. Ondanks de aangifte bij de politie en meerdere aangiften is er bij gebrek aan bewijs nooit 1 cent terug gezien. ( de hulp heeft een tijdens mijn moeders afwezigheid een sleutel door haar man laten dupliceren, en sindsdien konden ze wanneer mijn moeder niet thuis was hun gang gaan).Moeder heeft er nachtenlang niet van kunnen slapen en was maar al te blij dat wij haar zorgen konden overnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn ouders kunnen het nog heel goed zelf. Maar super dat jij je ouders zo helpt!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn ouders waren beiden 62 toen mijn vader overleed. Mijn vader had altijd de financiën beheerd en mijn moeder was op vlak van geld van niets op de hoogte toen hij overleed. De zus van mijn vader ging wekelijks bij mijn moeder op bezoek en zij heeft vanaf het overlijden van mijn vader, de financiën geregeld. Ze heeft geprobeerd om mijn moeder de basiszaken aan te leren maar mijn moeder is zo van het principe : ik heb het niet geleerd, dus ik kan het niet kunnen. Ze heeft dan ook nooit moeite gedaan om zich erin te verdiepen en zelfstandig haar financiën te proberen beheren.
  Toen mijn tante ziek werd en voor euthanasie koos heeft ze mij gevraagd of ik het begeleiden van mijn moeder ivm haar financiën wou overnemen.
  Het is nu ongeveer 15 jaar dat ik mijn moeders financiën regel, belastingspapieren enz.... invul. Ik leg haar elke keer uit wat ik doe maar het is net alsof het haar ofwel niet interesseert ofwel ze het gewoonweg niet kan begrijpen.
  Ze heeft, mijn inziens, heel weinig besef van de waarde van geld en enerszijds is ze op bepaalde vlakken enorm gierig en anderszijds geeft ze geld uit aan nutteloze ondoordachte zaken. Het enige wat ze zelf doet, is overschrijvingsformulieren invullen, afgeven in de bank en rekeninguittreksels in de bank afprinten. Ik controleer haar in te dienen overschrijvingsformulieren altijd want ze maakt daar vrij vaak fouten op. Als het aan haar lag, zou ze het invullen van dergelijke formulieren ook aan mij overlaten maar ik vind het belangrijk dat wat ze zelf kan, ze ook zelf moet doen (zij het onder beetje dwang van mij en mijn zus)
  Ik houd mijn zus op de hoogte elke keer ik "iets" in de banken van mijn moeder doe.Ik heb volmacht op al haar rekeningen

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken