Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

14 juli 2018

Gastblogger Saskia | Verslingerd

Gastblogger Saskia | Verslingerd

Sinds een jaar of 6 heb ik een heuze hobby. Imkeren. Er is tegenwoordig veel aandacht voor het feit dat de bijen het moeilijk hebben. Veel mensen beginnen daar meteen over als ze horen dat ik imker ben.

Nou ben ik er wel mee in aanraking gekomen door een open dag, waar ik heenging omdat partnerlief mij toevallig net had verteld dat het slecht scheen te gaan met de bijen. Dat was toen nog nieuws voor mij. Maar het is niet de reden dat ik er meteen in ben gedoken.  Ik kreeg verliefde kriebels in mijn buik toen ik voor het eerst in zo'n volk keek. Ik was verslingerd! Dus ik doe het gewoon lekker egoïstisch helemaal voor mezelf.

Inmiddels ben ik dus 6 jaar verder en weet ik al veel meer maar nog lang niet alles. De imkerwereld verjongd, maar ik imker in een vereniging met ook nog veel oudere mannen, en dat zijn gewoon wandelende Imkerpedia's. (de wikipedia onder imkers) Dus ik ben terecht zeer bescheiden over mijn kwaliteiten. Maar het gaat ieder jaar beter en....er is natuurlijk met een beetje medewerking van moeder natuur ook ieder jaar wel honing.


Zo ook dit jaar, ik verwacht snel te kunnen slingeren.  Ik verkoop mijn honing dus dat levert dan weer wat op. Mooi meegenomen, want imkeren is een dure hobby. Een volledige kunststof kast waar je de bijen in houdt kost bijvoorbeeld 200 euro! En dan heb je nog niet de raampjes waar ze op leven, en de was die je daarin smelt, wat de bijen dan verder uitbouwen tot nette raampjes die mooi op te tillen zijn. Noodzakelijk als je je volk goed wil inspecteren. En zo kan ik nog wel even doorgaan.


Een aantal jaar geleden heb ik mijzelf ook nog eens de luxe van een eigen honingslinger veroorloofd. Die kostte 600 euro. WAUW. Ik moest het even opzoeken in het excel bestand waarin ik mijn bijenuitgaven een beetje bijhoud, want ik had het in mijn hoofd een beetje verdrongen. Nou heeft de vereniging  een slinger voor algemeen gebruik. Maar ik vind imkeren onder andere zo'n fijne bezigheid omdat ik zo lekker Zen in mijn eentje of met mijn imkermaatje kan rommelen.


En de praktijk is, als ik kan slingeren kunnen anderen dat waarschijnlijk ook. Dus staat er soms bijna een rij. En hoe meer er geslingerd wordt op 1 plek, in ons geval ook nog waar veel volken staan, hoe meer bijen en andere beestjes er op af komen. Best een beetje stressvol. Dat ik uiteindelijk de knoop doorhakte en er een kocht had een trieste aanleiding. Mijn moeder was overleden. Er kwam een beetje geld vrij. Dat was ruim genoeg voor een slinger. Ik vond het een mooi doel. Partner vindt hem vaak in de weg staan. Dat doet ie ook. Maar het is mijn grote RVS liefde. Ieder jaar weer gebruik ik hem met groot plezier.


De bijtjes zullen nog hard moeten werken, en ik zal nog veel moeten slingeren, wil ik al mijn investeringen eruit halen. Ik houd mijn imkeruitgaven dus bij, en totaal zit ik nu op bijna 2200 euro. Al met al zal ik niet meer dan 500 euro aan honingverkoop verdiend hebben. Ik draai verlies. Maar het zal duidelijk zijn, daar gaat het niet om. Zo fijn als het ieder jaar weer is om het drukke zomerseizoen af te sluiten en de winterrust in te gaan, zo blij ben ik als het weer tijd wordt voor de eerste inspectie in het vroege voorjaar. Ik zou niet meer zonder willen.


Toevallig is dit weekend op 14 en 15 juli 2018 de Landelijke Open Imkerijdagen. Op de website kan je zoeken naar deelnemers in de buurt. Kom kijken in de wereld van de honingbij. Plan een bezoek! Gratis toegang!

Deze gastblog is geschreven door Saskia, 1 x per 2 weken schrijft Saskia een gastblog op zaterdag.

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken